kopiowanie (nieodpłatnie) fragmentów książek z ćwiczeniami dla uczniów a prawo autors

• Autor wątku Autor wątku margos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margos

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam wszystkich serdecznie

Pracuję w szkole jako nauczyciel. Moje pytanie jest następujące: czy mam prawo do nieodpłatengo kopiowania fragmentów książek z ćwiczeniami i udostępniania ich uczniom podczas lekcji? Oraz czy legalnie zakupiony program komputerowy można zainstalować na kilku komputerach w szkole czy tylko na jednym? Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

margos napisał:
Pracuję w szkole jako nauczyciel. Moje pytanie jest następujące: czy mam prawo do nieodpłatnego kopiowania fragmentów książek z ćwiczeniami i udostępniania ich uczniom podczas lekcji?
Tak, USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' :
Przepis prawny:
Art. 27.
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów rozpowszechnionego utworu.

Art. 28.
Biblioteki, archiwa i szkoły mogą:
1) udostępniać nieodpłatnie, w zakresie swoich zadań statutowych, egzemplarze utworów rozpowszechnionych;
2) sporządzać lub zlecać sporządzanie egzemplarzy rozpowszechnionych utworów w celu uzupełnienia, zachowania lub ochrony własnych zbiorów;
3) udostępniać zbiory dla celów badawczych lub poznawczych za pośrednictwem końcówek systemu informatycznego (terminali) znajdujących się na terenie tych jednostek.
Oraz czy legalnie zakupiony program komputerowy można zainstalować na kilku komputerach w szkole czy tylko na jednym?
to zależy od zapisów licencji (EULA) na jakiej rozpowszechniany jest dany program komputerowy. Jeśli w EULI nie ma wydzielonych warunków do zastosowania edukacyjnego - warto wystosować zapytanie do producenta - gdyż bywa, że często są specjalne licencje dydaktyczne.

Powrót