Kopiowanie obrazków a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku adamsattack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamsattack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Prowadzę stronę internetową z popularna grą komputerową Fifa.

Chciałbym zapytać czy umieszczanie w galerii Screenów (zdjęć) z gry Fifa udostępnionych przez producenta na swoim portalu jest zgodne z prawem autorskim. Informuje że umieszczam zdjęcia w galerii w celu promowania ich produktu a nie własnych korzyści majątkowych.

Jeśli za niezgodne z prawem uznało by się linkowanie obrazków to czy jest jakiś inny sposób na to żebym mógł wykupić takie prawa itp? Jak w takim razie działają serwisy z grami komputerowymi jak gry-online.pl?

Pytam ponieważ chciałbym rozszerzyć stronę o kolejną odsłonę Fifa 09 a chce działać w zgodzie z prawem :help:

Proszę o odpowiedź

Jeżeli podasz żródło to będzie ok. Jeżeli promujesz w ten sposób ich produkty to uzyskanie pozwolenia na wykorzystanie wszystkich ich meteriałów nie będzei chyba problemem.

Tzn z tym promowaniem to nie do końca w formie reklamy a raczej w formie galerii do recenzji danej gry. Promowanie = zachwalanie, a ja chce być w recenzji obiektywny. Umieszczać galerie zarówno jak gra będzie dobra jak i do kitu.

Jeżeli zrobię własne screeny w czasie gry klawiszem Print screen to mogę wrzucić na własny server podpisując fotografie adresem mojej strony?

Zrzut ekranu nie jest objęty prawem autorskim (brak twórczego charakteru), a zawartość okienek jak najbardziej może.

Rozumiem.

A możecie mi orientacyjnie powiedzieć czy wyświetlenie zdjęć w galerii jedynie linkowanie z oficjalnych stron gier jest legalne.

Bo w końcu nie działam na ich niekorzyść. Zdjęcia jedynie ilustrują recenzje ich gry. Jeśli pod zdjęciem umieszczę adnotacje skąd pochodzą zdjęcia to czy grożą mi jakieś sankcje za wykorzystanie ilustracji?

Działanie na korzyść nie ma nic do rzeczy, zawsze potrzebna jest zgoda, chyba że jest licencja ustawowa.

Jeśli chodzi o ilustrację recenzji gry - zrzuty można prezentować, jeśli służą wyjaśnianiu czy analizie krytycznej (prawo cytatu). Jeśli np. jeśli opisuję, że w grze mogę zrobić to i to, alb o że coś wygląda tak a tak i jest to ładne/nieładne - to mogę obok dodać obrazek z gry, który pokazuje jak to wygląda. Proszę zobaczyć przyklejony artykuł u góry forum i art. 29. ustawy o prawie autorskim.

Dla pewnosci sam rob screeny a nie linkuj ze strony producenta/dystrybutora.

Analiza metodą "Co Mi Zrobisz Jak Mnie Złapiesz" pokazuje że nie ma się czego obawiać. Gra służy do grania. Jeżeli publikowanie jej screenów byłoby bezprawne, to tak samo publikowanie zdjęć rzeźb byłoby bezprawne, nie mówiąc o używaniu innych zrzutów ekranowych w artykułach sieciowych i prasowych.

Co do zdjec rzezby:
Jesli sam zrobiles fotke to mozesz ja opublikowac.
Cudzej fotki bez pozwolenia publikowac nie mozesz.

Screeny oczywiscie mozna publikowac.
Ale, tak jak napisalem wyzej, dla swietego spokoju lepiej je zrobic samemu, a nie uzywac cudzych - po co sie uzerac pozniej?
Nie jestem pewnien czy taki screen mozna potraktowac jako "fotke z gry" - wtedy publikowanie screenow wykonanych przez inna osobe wymagalo by pozwolenia.

Witam, mam zapytanie co do używania zdjęć z bohaterem kreskówki.

A mianowicie to zakładam swoj sklep internetowy i do grafiki tego sklepu (hederu i logo) chce użyć zdjęć lub screenów (zrobionych podczas ogłądania kreskówki) z głównym bohaterem tejże kreskówki.

Mam pytanie o prawo autorskie..rozumiem że jeśli sam zrobie screeny to zdjęcia będą mojego autorstwa - ale czy moge ich użyć w sklepie i czy w takim przypadku moge użyć wizrunku bohatera kreskówki, czy musze do tego uzyskać zgodę autora kreskówki? Chciałbym podkreślić że autor kreskówki o którą mi chodzi umarł w 2007r- jak to się ma do praw autorskich, lub jak w takim wypadku moge je zdobyć?

Proszę o odpowiedź

zgoda autora wymagana. Jak zdobyć? Nie wiem. Popytać dystrybutora, wydawnictwo w Polsce. Mimo ze autor zmiarł to jeszcze 70 lat majątkowe prawa autorskie są.

Czy w polsce istnieja jakś instytucja w której można uzyskać kontakt do przedstawicieli prawnych lub samych autorów dzieła aby uzyskać lub zgode na wykorzystanie tego dzieła do swoich potrzeb.
Ja poszukuje przedstawicieli kreskówki La Linea autorstwa Osvaldo Cavandoliego, i mówiąc szczerze nie moge nic znaleźć - a wiem że swojego czasu simplus reklamował się kreskówką La LInea i napewno musiał mieć pozwolenie.

Proszę o pomoc

Powrót