A
AndrzejM
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
Mój kolega /KPiR,VAT/ w deklaracji VAT za styczeń 2008 miał nadwyżkę podatku naliczonego nad należnym 2616 zł i wystąpił o zwrot tego VATu na konto bankowe.W związku z tym,że wystąpił o zwrot,miał kontrolę VAt za styczeń,czemu akurat nie należy się dziwić,gdyż na ogół zwrot VATu wiąże się z kontrolą dokumentów.I wszystko byłoby w porządku,gdyż Urząd nie miał w protokole żadnych zastrzeżeń co do faktur wykazanych w rejestrach i deklaracji,gdyby nie to,że w deklaracji VAtowskiej wystąpił o ten zwrot VATu /2616 zł/ w terminie 60 dni.W ramach sprzedaży VATowskiej za styczeń miał zarówno sprzedaż krajową opodatkowaną 22% jak i wewnątrzwspólnotową dostawę towarów ze stawką 0%.W związku z tym,zgodnie z ustawą VATowską nie mógł wystąpić o zwrot całej kwoty w ciągu 60 dni,tylko w ramach tej kwoty 22% z dostawy unijnej w terminie 60 dni,a pozostałą wartość w terminie 180 dni.Ten fakt,błędnego wykazania w niewłaściwych rubrykach kwoty do zwrotu,został uwzględniony oczywiście w protokole pokontrolnym. I teraz problem z tym,czy podatnik może teraz,po kontroli złożyć korektę deklaracji VAT za styczeń,w której wszystkie dane nie uległyby zmianie,poza tym,że kwota 2616 zł byłaby odpowiednio rozdzielona na dwie rubryki /60 dni i 180 dni do zwrotu/ zamiast nieprawidłowo wykazanej w całości w terminie 60 dni.
Sporo się naczytałem na temat składania korekt deklaracji VATowskich po kontroli,że praktycznie nie wolno ich składać /można tylko deklaracje od pod.dochod/,ale tu jest szczególny przypadek,że w/g mnie ta korekta musi być złożona,gdyż nie może być kwota podatku do zwrotu wykazana w terminie 60 dni,gdyż niezgodne jest to z przepisami.
Sporo się naczytałem na temat składania korekt deklaracji VATowskich po kontroli,że praktycznie nie wolno ich składać /można tylko deklaracje od pod.dochod/,ale tu jest szczególny przypadek,że w/g mnie ta korekta musi być złożona,gdyż nie może być kwota podatku do zwrotu wykazana w terminie 60 dni,gdyż niezgodne jest to z przepisami.