Korekta PIT 37 - osobno na wspólnie

• Autor wątku Autor wątku Shaquy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shaquy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

rozliczyliśmy się z żoną oddzielnie poprzez e-deklaracje. Zapomniałem o podwójnej kwocie zwolnionej z podatku w przypadku wspólnego rozliczenia.
Chcielibyśmy teraz złożyć korektę i rozliczyć się wspólnie. Otrzymamy w ten sposób większy zwrot podatku.

Jak zrobić to prawidłowo?

Pozdrawiam

jeśli już rozliczyliście się państwo indywidualnie to nie można zmienić tej decyzji (dot. formy opodatkowania).

Można korygować poszczególne zeznania ale już nie można złożyć zeznania wspólnego
Następna szansa za rok.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie jestem specjalistą w interpretacji przepisów, ale:

Korekta rocznego zeznania nie jest także możliwa w sytuacji, gdy dopiero teraz chcemy skorzystać wspólnie rozliczyć się z małżonkiem lub jako osoba samotnie wychowująca dziecko. Wybór takich sposobów opodatkowania jest możliwy tylko w deklaracji złożonej w terminie, czyli w tym roku do 30 kwietnia. Jeśli więc najpierw rozliczyliśmy się z małżonkiem na oddzielnych formularzach, po 30 kwietnia nie jest już możliwe wspólne rozliczenie.

Nie ma więc takiej możliwości, aby złożyć korektę w sytuacji, kiedy podatnik złożył deklarację pierwotną, w której rozliczył swój podatek oddzielnie, a następnie chce złożyć po terminie korektę zeznania, która będzie polegała na obliczeniu podatku na zasadach preferencyjnych.

Gdziekolwiek znajduję informacje dot. interesującej mnie korekty jest odniesienie do terminu po 30 kwietnia. Na pewno nie ma takiej możliwości przed 30 kwietnia?

Nigdzie nie znalazłem jasnej informacji, że jeżeli złożyliśmy deklaracje oddzielnie to nie możemy skorygować już na wspólne rozliczenie.

kary za "nadmiarowe" zeznanie nie ma - wiec jak się uprzecie i złożycie "dziwne korekty" nikt wam głowy nie urwie (ani grzywny za to nie wlepi).

jeśli już iść tym tokiem rozumowania (że można) to należałoby "wyzerować" zeznania indywidualne (złożyć korektę e-deklaracji) a następnie złożyć nowe zeznanie wspólne (na nim zaznaczyć "złożenie zeznania")

BTW: czy różnica zwrotu podatkowego jest znaczna i w Waszej ocenie "warto walczyć" o dodatkowe pieniądze? Uwzględnijcie ew. wezwanie do urzędu skarbowego, koszt biletów lub benzyny, ew. koszt utraconych zarobków (jeśli musicie brać wolne w pracy zawodowej).

Przepis wcale nie wymaga, aby w terminie złożone było zeznanie. Przepis mówi o tym, żeby w terminie do 30 kwietnia został złożony wniosek o zastosowanie wspólnego rozliczenia.

Wniosek taki można wyrazić zarówno w (pierwotnym) zeznaniu, jak i w korekcie (zaznaczając odpowiedni kwadracik).
Jeśli złożenie wniosku nastąpiło najpóźniej do 30 kwietnia - warunek preferencyjnego rozliczenia jest spełniony.

Podobnie: interpretacja Drugiego Urzędu Skarbowego w Gdańsku z 10 czerwca 2005 r., sygn. PF/415-68 M.R./II/05

a jak wyglądałaby sytuacja odwrotna? - gdyby małżonkowie przed 30 kwietnia złożyli wniosek o wspólne opodatkowanie, a potem się rozmyślili i chcieli rozliczać się indywidualnie... to mogą "wycofać wniosek" czy są nim związani?

Powrót