Korekta pracy

• Autor wątku Autor wątku lilka2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilka2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Hej podłączam swoje pytanie do tematu, a mianowicie - pisanie prac jest nielegalne... a co z korekta prac? wyczytałam, że to akurat jest legalne, bo np. copywriter sprawdza tylko formę styllistyczno-językową, a nie merytoryczną... a spotkałam wiele firm, które piszą, że to jest legalne.. więc jak to jest?

RE: pisanie prac

Przecież redagowanie, w tym naukowe, nie powoduje powstania praw do utworu! Proszę przeczytać wątek, do którego się Pani przykleiła!

Już dawno ugruntował się w doktrynie jak i w orzecznictwie, że wprowadzanie poprawek stylistycznych czy też korektorskich nie jest przejawem działalności twórczej w rozumieniu Prawa autorskiego. Traktuje się je jako czynności techniczne wobec utworu.

LeszsekS napisał:
Już dawno ugruntował się w doktrynie jak i w orzecznictwie, że wprowadzanie poprawek stylistycznych czy też korektorskich nie jest przejawem działalności twórczej w rozumieniu Prawa autorskiego. Traktuje się je jako czynności techniczne wobec utworu.

Dziękuje za odpowiedź... postanowiłam o to zapytać, bo znajomy zakłada z dotacji firmę copywriterską.... i ma wpisane usługi korekty różnych utworów w tym prac magisterskich... jednak w instytucji twierdzili, że jest to na nielegalne.... więc postanowiłam spytać w jego imieniu:)

Jeśli jego głównym zajęciem/działaniem jest pisanie prac magisterskich na zamówienie to zleceniodawcy mogą popełnić przestępstwo pomijają już utratę tytułu zawodowego.

Głòwnie zajmuję sie np.prowadzeniem.blogòw, tekstami na strony www itd...jednak dużo osòb już go pytało o kotekty icj tekstòw ròwnież np.przemowień czy prac wlaśnie...okazuje się, że nawet dobrze by na tym wyszedł finansowo- jednak zastanawiał sie czy to legalnei czy moze na swojej stronie jak cos wstawić ròwnież oferte korekty

Jakoś mylą się Pani redagowanie i przeprowadzenie korekty, mimo iż z racji opisanej wyżej działalności powinna Pani to rozróżniać.

gość-92 napisał:
Jakoś mylą się Pani redagowanie i przeprowadzenie korekty, mimo iż z racji opisanej wyżej działalności powinna Pani to rozróżniać.

Przepraszam, ale napisałam ,że to znajomy zakłada działalność nie ja... mi chyba może się mylić.... ale już troszku poczytałam... czyli co jest legalne tylko korekta czy też redagowanie? ***mod***... postanowiłam się wieć podpytać....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak teraz już wszystko wiem:) ale gość-92 troszku mnie zaniepokoił - bo nie wiedziałam, czy zwraca mi uwagę bo mylę sens pojęć...czy też rozróżnia je bo jedno jest legalne a drugie nie... już wszystko wiem - dziękuje za odpowiedzi! jesteście jak zwykle niezawodni! pozdrawiam:)

Pojęcie redagowania jest bardzo obszerne, można je również rozumieć jako przygotowywanie gotowych prac, a o tym wspominałem powyżej jak i pisaliśmy wielokrotnie w innych wątkach.

Kolega nie będzie pisał prac:) chce robić to co dopuszcza prawo:) pokazałam mu co napisaliście i będzie mieć wpisane korekta tekstów (w tym tych prac) pod względem stylistycznym/językowym - a nie merytorycznym:)

Powrót