korekta zeznania czy nie

• Autor wątku Autor wątku hodak2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hodak2

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam, mam pewien problem z zeznaniem które już złożyłem wraz z żoną i otrzymałem zwrot , a żona dostała zwykłym listem po fakcie i po zwolnieniu w lipcu pit-11 z zakładu w którym pracowała miesiąc , co mam zrobić ? ....

Złożyć korektę i wpłacić ewentualną niedopłatę.

Witam i dzięki z odpowiedż ,czy jeszcze muszę pisać podanie ?

Wymagane jest złożenie do Naczelnika Urzędu stosownego wyjaśnienia na piśmie (większość urzędów dysponuje odpowiednim druczkiem).

Witam! jeżeli pit dotyczył roku za który złożono zeznanie bezwzględnie należy złożyć korektę pitu rocznego.Jeżeli otrzymalo państwo już np. zwrot nadpłaty należy wpłacić rożnicę do us wraz z odsetkami od daty otrzymania pieniedzy do daty ich zwrotu.
pozdrawiam

Przypuszczalnie nie bedzie niedoplaty lub bedzie to sprawa groszowa, tak samo jak z odsetkami do us(1 mies pracy), ale rozliczyć trzeba się bezwzglednie, no i ewentualnie pismo do naczelnika. W przypadku dużej kwoty, starałabym się obciążyć odsetkami firmę która wysłała z opóźnieniem pit 11, gdyż ma ona obowiązek wysłac pit-y do końca lutego. A w przypadku żony, która odeszla w lipcu mogłoby byc to duzo wcześniej.

Witam wszystkich .... serdecznie. Zapomniałem dodać a jest to fakt dość istotny że nie otrzymała moja żona żadnej umowy ani świadectwa po zakończonej pracy a na PIT-11 napisali że za dochód za cały rok gdzie jak pisałem pracowała tylko w lipcu .
Co robić przecież to jest oszustwo z ich strony .Na picie-11 dochód napisany jest w pozycji -6- jako działalność wykonywana osobiście.Pozdrawiam i proszę o pomoc za co z góry dziękuję.

[cytat="hodak2":1devn8kj]...przecież to jest oszustwo z ich strony .Na picie-11 dochód napisany jest w pozycji -6- jako działalność ....[/cytat:1devn8kj]
Jakie oszustwo? Oszustwo to będzie wówczas, gdy nie złoży Pan korekty.
Żona otrzymała zlecenie na wykonanie jakiejś pracy (umowa cywilnoprawna może być zawarta ustnie), wykonała ją i otrzymała wynagrodzenie uwidocznione w PIT-11 we właściwym ( 6 ) wierszu.
Ponieważ nie była pracownikiem tylko zleceniobiorcą, to nie otrzymała świadectwa pracy (prawidłowo). :)
O jakie oszustwo Pan kogoś pomawia?

Witam ,chodzi mi o to że na pit-11 napisali że za cały rok od stycznia do grudnia żona pracowała a prawda jest taka że pracowała tylko 1-miesią- lipiec.i powinni pita dać chyba po wykonanej pracy , tak mi się wydaje w danym roku.

PIT-11 to jest tylko informacja o dochodach, pobranych zaliczkach na podatek dochodowy i pobranych składkach ubezpieczeniowych w danym roku. To, że był wystawiony za cały rok i że wystawiono go po terminie - nie jest oszustwem i nikt zleceniodawcy za to nie ukarze.

Powrót