Korespondencja od komornika na nieodpowiedni adres

• Autor wątku Autor wątku typo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

typo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Ostatnio dostalem list polecony z kancelarii komorniczej na moj adres, ale do innej osoby ktora nie mieszka ani nie przebywa pod tym adresem.
Podejrzewam ze list jest do mojego brata (Imie nazwisko sie zgadza) jednak on nie mieszka ani nie przebywa w moim miejscu zamieszkania.
Na poczcie powiedzieli ze nie moga dac adnotacji ze ktos taki nie mieszka ze moze to zrobic tylko listonosz podczas dostarczania listu. Ja odebralem jedynie awizoi dlatego korespondencja zostanie odeslana po 14 dniach z adnotacja ze adresat nie odebral.
Co moge zrobic w takiej sytuacji jak powiadomic komornika ze korespondencja zostala wyslana na nieodpowiedni adres, oczywiscie probowalem dzownic ale nikt nie odbiera w kancelarii.
Czy mail zalatwia sprawe?

typo napisał:
Co moge zrobic w takiej sytuacji jak powiadomic komornika ze korespondencja zostala wyslana na nieodpowiedni adres, oczywiscie probowalem dzownic ale nikt nie odbiera w kancelarii.
Czy mail zalatwia sprawe?
spakować list do większej koperty i odesłać do kancelarii komornika z pisemkiem iż odbiorca ten nie mieszka pod tym adresem.

Listu fizycznie nie mam. Nie jest zdresowany do mnie wiec go nie odebralem.
Zrobilem natomiast zdjecie koperty z widocznymi stemplami oraz pieczatka komornika.
Czy jesli wysle maila z zalaczonym zdjeciem powinno wystarczyc aby uznac ze komornik zostal poinformowany ze adresat nie mieszka pod tym adresem?

A wyślij. Dla sprawy to nie będzie miało znaczenia, ale może dotrze do komornika i nie będzie wszczynał czynności dalszych. Które zresztą i tak niewiele by dały, bo w razie wizyty ładnie informujesz o sprawie i tyle...

typo napisał:
Czy jesli wysle maila z zalaczonym zdjeciem powinno wystarczyc aby uznac ze komornik zostal poinformowany ze adresat nie mieszka pod tym adresem?

Napisz oświadczenie, że dłużnik pod wskazanym adresem nie mieszka. Jeśli wcześniej mieszkał, napisz do kiedy. Wskaż aktualne miejsce zamieszkania dłużnika, lub poinformuj, że go nie znasz. Wyślij pocztą tradycyjną, nie elektroniczną, najlepiej z potwierdzeniem odbioru. Nie jest to dokument, który zobowiązuje komornika do czegokolwiek, ale z reguły sprawia, że komornik dokonuje dodatkowych zapytań do urzędów, w celu potwierdzenia twoich informacji.

Powrót