korespondencja w sprawie cywilnej na lini sąd-świadek

• Autor wątku Autor wątku PandaExpresss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PandaExpresss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień doby, interesuje się pewnym procesem w sądzie cywilnym. Dzisiaj strona pozwana w swoim mediach społecznościowych umieściła następujący wpis.

"Byłem u XXX (świadek) żeby przekazać mu pismo z sądu z linkiem do rozprawy by mógł zeznawać online, do czego zobowiązał mnie sąð"

Ja to się może i nie znam na prawie, ale czy to nie jest jakaś mitomania? Od kiedy to sąd niby nakłada na oskarżonego obowiązek dostarczania pism? Przecież wszystkie pisma powinny iść pocztą/kurierem za potwierdzeniem odbioru. Czy się mylę?

W postępowaniu cywilnym nie ma oskarżonych, a powodowie i pozwani albo wnioskodawcy i uczestnicy. Postępowanie cywilne nieco się zmieniło i od pewnego czasu sąd może oczekiwać od strony, by ta dbała o to, by zgłaszany przez nią świadek pojawił się na rozprawie, co oczywiście wiąże się z koniecznością jakiegoś kontaktu strony ze świadkiem. Jeszcze kilka lat temu takie sytuacje były nie do pomyślenia i często zdarzało się, że stanowiło to zarzut drugiej strony, czy to zgłaszany do protokołu rozprawy, czy to później w apelacji. Natomiast nie spotkałem się z sytuacją, by sąd zobowiązywał stronę do przekazywania pism świadkowi.

Powrót