A
avabuy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 26
Witam. Czy można w obecnej sytuacji jechać samochodem do dziewczyny mieszkającej w innym mieście ? (30km dalej).
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
... zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze ...avabuy napisał:Dobrze ale z drugiej strony kto mi udowodnić może gdzie jadę oraz w jakim celu?
Treys napisał:mogę poruszać się stosownie samochodem wszędzie jeśli potrzebuje i nikt mi nie wlepi mandatu za to.
emerytwojskowy napisał:Oczywiście w granicach określonych w przepisach § 3a rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii (Dz. U. 491 ze zm.).
vide: post #4
Otrzymałem odpowiedz, że po odbyciu kwarantanny domowej 14 dniowej - potwierdzonej przez sanepid - mogę poruszać się stosownie samochodem wszędzie jeśli potrzebuje i nikt mi nie wlepi mandatu za to.
Treys napisał:wyraziła na to zgodę.
Treys napisał:Komenda Wojewódzka Policji w moim powiecie
emerytwojskowy napisał:Kiedy i o której godzinie miała miejsce ta rozmowa?
Tired drugi nie budzi wątpliwości co do pierwszego to sprawa jest dyskusyjna a inny funkcjonariusz może być innego zadania. Może, bo ma to tego prawo, wystawić mandat a Ty masz prawo odmówić jego przyjęcia.
Nawet jeżeli przyjmiemy udanie się z samochodem, jak opisałeś, jest bieżącą sprawą życia codziennego - i uznamy to dozwolone to pozostaje to w sprzeczności z tym co napisałeś wcześniej:
Ta swoboda nie jest absolutna a z twojej wypowiedzi wynika że jest - co jest fałszem.
Skąd wynika taka odległość do miejsca zamieszkania?
Co ja widzę słowa funkcjonariusza policji źródłem prawa i to nadrzędnego.
![]()
Dziś? Jeżeli tak to w tej materii nie mam więcej pytań.Treys napisał:Rozmowa była przeprowadzona o godzinie 12:27 dokładnie.
Treys napisał:miejsce zameldowania jest w domu ( wieś obok Zakopanego ) , jestem studentem i mam mieszkanie w Krakowie, adres korespondencyjny jest właśnie na mieszkanie w Krakowie, w którym znacznie częściej jestem niż w domu.
Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.emerytwojskowy napisał:Dziś? Jeżeli tak to w tej materii nie mam więcej pytań.
Zatem w mojej ocenie twoim faktycznym miejscem zamieszkania jest Kraków zaś dom pod Zakopanem jest miejscem zamieszkania ale, jak się domyślam, Twoich Rodziców.
Według mnie, co do Krakowa, spełniasz przesłankę przepisu art. 25 kodeksu cywilnego:
- Przepis prawny:
Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu.
W tej sytuacji powrót z miejsca kwarantanny (spod Zakopanego) do miejsca zamieszkania (w Krakowie), moim zdaniem mieści się w pojęciu zaspokojenia podstawowych potrzeb życia codziennego. Gorzej z jazdą w drugą stronę ale nie masz ograniczeń prawnych w zakresie zaspokajania podstawowych potrzeb życia codziennego swoich rodziców.
Reasumując: masz względną swobodę poruszania się pomiędzy twoim mieszkaniem w Krakowie a twoim Domem Rodzinnym pod Zakopanem. Zaznaczyć muszę, że moje spostrzeżenie odnosić się mogą jedynie do Ciebie i żadnej innej osoby.
Treys napisał:Mieszkanie jest mojej siostry, ja je wynajmuje ale nie mam w nim zameldowania a umowa wynajmu jest słowna,
Dokładnie tak jest, teraz jest jeszcze jedna kwestia.emerytwojskowy napisał:Tytuł prawny mieszkania jest tu mało istotny, na dodatek nazwałbym to użyczeniem a nie najmem, nie mniej jednak funkcjonujesz w Krakowie jakbyś tam mieszkał na stałe (np. wskazując adres dla korespondencji).