Korupcja na poczcie!!

• Autor wątku Autor wątku inesce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inesce

Użytkownik
Odpowiedzi
76
otóż chodzę wysyłać listy na pocztę w Warszawie na ulicę xxxxxxxx. moderacja. Sytuacja już zdarzyła mi się kilkakrotnie. Jak proszę o zwykłą cienką kopertę A5, A4 , dostaje taką którą wygląda jak normalna papierowa ale jakby z grubszego papieru, (bez bąbelków) a na końcu się dowiaduje że kosztuje ok 1,20.
gdzie zwykła koperta papierowa kosztuje ok 0,30 groszy nawet większy format.

A jak pytam się czy jest zwykła koperta mówią, że nie ma i tak już od mniej więcej roku. Jakimś dziwnym trafem nie ma na tej poczcie nigdy zwykłych kopert formatu A5, czy A4. A na innych pocztach zawsze są zwykłe koperty i nikt mi nie wciska droższej koperty od znaczku , nie informując mnie o jej cenie.

Czy to nie jest wrecz jawna korupcja?! Jestem pewna, że firma produkująca te droższe koperty płaci tej poczcie by mówili że nie ma zwykłych kopert i płacą im dodatkowo za to że wciskają ludziom ich drogie koperty. Gdzie zwykła nawet mała klasyczna koperta kosztuje ok 1 zł.

Czy to jest zgodne z prawem?!

Dodam, że nigdy na innch pocztach nikt nie wciskał mi tych drogich kopert, tyko na tej. A na tą mam niestety najbliżej.

Wykasowałem adres poczty. Temat można kontynuować bez danych. Jeżeli będziemy je podawać, będą kasowane aż do zamknięcia tematu. Kerimus

Ostatnia edycja:
Startujesz w jakimś konkursie na najgłupszy post? :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
spieprzaj. Ciebie by to nie wnerwiało, jak za każdym razem jak idziesz coś wysłać i nie masz koperty to musisz bulić kilkanaście razy tyle niż za normalną kopertę.
Ostatnio zapłaciłam za głupią kopertę drożej niż znaczek.

Uważasz że to porządku jak robią w balona wszystkich klientów?

Panowie i Panie do rzeczy.
To nie magiel.

A ile płacisz za cukier u siebie w sklepie? Nie wkurza Cię to, że w moim jest taniej? Uważasz że to porządku jak robią w balona wszystkich klientów kupujących cukier w Twoim sklepie?

za każdym razem jak idziesz coś wysłać i nie masz koperty to musisz bulić kilkanaście razy tyle niż za normalną kopertę
Chyba to zbyt radykalny pomysł, ale może po prostu miej te koperty w zapasie?

Temat przeniosłem do bardziej właściwego działu. :cool:

nie możesz w hurtowni kupić paczkę kopert takich jakie ci odpowieadają, czy nawet w sklepie papierniczym 100?

chodzi mi o jawne oszustwo. Policzcie sobie jak każdy kto kupuje kopertę to płaci mniej więcej 1 zł więcej, a ile osób przewija się przez tą pocztę dziennie?
Nie chodzi mi o cene tej koperty tylko tego, że nie można kupić na tej poczcie zwykłej koperty. Że jest monopol i to nie jest sytuacja jednorazowa, ale tak jest już od ponad roku.

inesce napisał:
chodzi mi o jawne oszustwo.

Więc, albo zgłoś skargę na pocztę polską, albo kup odpowiednie koperty w sklepie lub hurtowni.

loco1 jesteś chyba ograniczony.
tak trudno zrozumieć, że mają zwykłe koperty jak każda poczta, tylko specjalnie nie chcą ich sprzedać, udostępnić klientom. Nie porównuj poczty do prywatnego sklepu spożywczego. Jak chcesz sobie podyskutować , czepiając się głupio słów, których sensu nie rozumiesz w kontekście, to znajdź sobie inne forum dla zabicia czasu, (polecam kafeterie - to na twoim poziomie), bo tu nie jest na to miejsce.
pozdrawiam

To sklej sobie takie koperty i to z takiego cienkiego papieru, że ta kobieta na poczcie zastanawiałaby się czy nie za cienki. I koperta wyjdzie za 10 groszy.

Już pisałam że nie chodzi o to ile płacę, ale o oszukiwanie i jawne naciąganie wszystkich klientów. Nie umiecie czytać ze zrozumieniem! Jeśli moje przypuszczenia by się potwierdziły, że okłamują klientów o braku dostępności innych kopert,w celu sprzedawania tylko i wyłacznie tych najdroższych (a dodam że są droższe od kopert z bombelkami, mimo że nie mają bombelkó, tylko sam papier) jest to przestępstwo.

inesce napisał:
Już pisałam że nie chodzi o to ile płacę, ale o oszukiwanie i jawne naciąganie wszystkich klientów. Nie umiecie czytać ze zrozumieniem! Jeśli moje przypuszczenia by się potwierdziły, że okłamują klientów o braku dostępności innych kopert,w celu sprzedawania tylko i wyłacznie tych najdroższych (a dodam że są droższe od kopert z bombelkami, mimo że nie mają bombelkó, tylko sam papier) jest to przestępstwo.

Masz kilka możliwości. Kupić własne koperty. Korzystać z innej poczty. Powiadomić przełożonych osób, które pracują na tej poczcie, że chciałbyś, żeby sprzedawano tam również inne koperty.

Gdzie tu jest przestępstwo? Proszę swoje frustracje i nieudolność przelewać gdzie indziej :)

Jeśli moje przypuszczenia by się potwierdziły, że okłamują klientów o braku dostępności innych kopert,w celu sprzedawania tylko i wyłacznie tych najdroższych (a dodam że są droższe od kopert z bombelkami, mimo że nie mają bombelkó, tylko sam papier) jest to przestępstwo.
Skoro wiesz, że coś jest przestępstwem (czyli posiadasz elementarną wiedzę prawniczą), to czemu swoje podejrzenie popełnienia tego czynu nie zgłosisz odpowiednim organom, skoro masz społeczny obowiązek? Wydaje mi się, że słowo "przestępstwo" wyszło z Twych palców trochę bez wiedzy, co tak naprawdę może być tym zwrotek określane... Nie wszystko co zabronione jest przestępstwem.
Nie umiecie czytać ze zrozumieniem!
Nie umiesz zrozumieć ironii innych.

Powrót