Korzyści z reklam, rejestracji na stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku Falon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Widziałem już pewne wątki na podobne pytania ale w żadnym nie jest do końca wyjaśnione co z czym się je.
A mianowicie chodzi mi o zyski z reklam i innych opcji związanych ze stroną internetową.
Rozumiem że powinienem płacić podatek dochodowy, ale:

1. Czy tylko podatek i na tym się kończy. Tylko zarejestrować działalność i się rozliczać corocznie. Czy trzeba przejść całą procedurę jak z zakładaniem każdej działalności?
2. Co z ZUS'em, trzeba płacić? Czy wystarczy się zarejestrować, ale się nie płaci go w takim przypadku. Wiadomo to nie są duże zarobki i nie pokryły by takich wydatków.
3. Są jakieś kryteria zarobków w takim przypadku, które obligują do tego co powinienem opłacać, a co nie?
4. Czy jeśli nie wykażę dochodów, bo cały zarobek pójdzie na dalszy rozwój strony, pozycjonowanie, promocje itp to rozumiem, że nie płacę nic?
5. Mieszkam i pracuję w Irlandii. Czy to zmienia w czymś aspekt? Czy będę musiał rozliczać wspólnie zarobki z www z zarobkami w Irlandii?
6. Może jest jakaś suma rocznych dochodów kiedy nie trzeba tego wszystkiego przechodzić.

1. Tylko działalność, czyli trzeba przejść całą procedurę (przy dobrym wietrze 2x Urząd Miasta i 1x ZUS po kilka minut).

2. Trzeba.

3. Jest sporo sposobów na prowadzenie firmy.

4. Nic oprócz ZUSu.

5. Zorientuj się jak to wygląda na Wyspach i może lepiej tam założyć firmę.

6. Niet.

Znaczy że jak uzyskam 400zł ( gdzie będę musiał to wydać na spłacenie pożyczki za zrobienie portalu ) z reklam na miesiąc to mam dopłacić do interesu bo trzeba zapłacić ZUS? To się raczej kupy nie trzyma.

Można to rozwiązać inaczej?

Moża. Jak czytam tego typu posty ogarnia mnie tak potworna bezsilność :mad: ...zapamietaj, ze każda zlotowka zaplacona panstwu, to bezpowrotnie stracona, zmarnowana, wydana w najgorszy z mozliwych sposobow zlotowka - nie plac i tyle!! za sumy rzędu kilkuset zlotych nikt Cię nie wsadzi do wiezienia przecież. W internecie - na allegro chociazby od lat kwitnie wolny, nieskrepowany prez rzad handel, i jakos nie slyszalem zeby US sciagl tych ciulaczy, ktorzy zarobili tysiac czy dwa za niezaplacony VAT i nieoplacona skladke emerytalna :D

Ostatnia edycja:
Hehe...
Akurat jeśli chodzi o VAT to poborcy podatkowi walczą jak lwy i się nie cackają z egzekucją długów.
Łagodniej sprawa wygląda z ZUSem, mniejsze uprawnienia i dłużej to trwa.

Ale w obu przypadkach: wejdą na konto bankowe, zabiorą telewizor, zlicytują mieszkanie itp.

A co do tematu:
- przy takich dochodach to vatowcem nie musisz być, ale może się to przydać bo będziesz mógł wystawić fakturę VAT i odliczać go sobie.
- podatek dochodowy na zasadach ogólnych prawdopodobnie "zbijesz" do zera
- ZUSu nie ominiesz, chyba że pracujesz na etacie (wtedy któryś ze składników odpada)
- przez pierwsze 2 lata (pod pewnymi warunkami) ZUS wychodzi około 338 PLN miesięcznie

Powrót