Korzystać z windykacji gdy były pracodawca nie płaci?

• Autor wątku Autor wątku pentagrow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pentagrow

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam

Były pracodawca jest winien mi jeszcze 800zł. Oddałem sprawę do PIP (po 4 tygodniach brak odzewu). W najbliższych dniach mam zamiar iść do sądu złożyć pozew-czy jeśli to nie wypali to jest sens skorzystać z firmy windykacyjnej ? -taką sumę biorą pod uwagę?

pozdrawiam

Jeśli już wygrasz, lepszy jest Komornik. Ma zdecydowanie większe możliwości niż Windykator, który praktycznie nic nie może :)

dług firmie windykacyjne oddasz- sprzedasz za kilka % wartości podstawowej - lepiej działać na własną rękę bądź przez prawnika. W sytuacji kiedy sprawą zajmuje się PIP poczekałbym na wyniki postępowania

Ja bym ci radził jednak złożyć sprawę do sądu, mam podobną sytuację z pracodawcą, PIP,em i w efekcie prokuraturą. Sprawa niestety ciągnie się już z 8 lat i końca nie widać. W sprawę wmieszani są też inni byli pracownicy, którzy się domagają zaległych wynagrodzeń (pensje, ekwiwalenty za urlopy itp.). Dodatkowo, w trakcie okazało się, że były pracodawca teraz jest "gołodupcem" a jego żona trzyma kasę (rozdzielność majątkowa) i śmieją się z nas poszkodowanych.

Proponuję Tobie tak, wyślij żądanie zapłaty zaległych wynagrodzeń, jak nie odpisze to do e-sądu i potem komornik, jak to robią wszystkie firmy windykacyjne.

Powrót