korzystanie z cudzego maila

• Autor wątku Autor wątku missy2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

missy2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam serdecznie
mój kolega pracuje w biurze obsługi klienta. 2 dni temu (25.03) bez jego zgody, z jego służbowego adresu mailowego pracownik X wysłał wiadomość do ok. 300 klientów (przyznał się że to on zrobił). wszystkie adresy podał w kopii jawnej, tak więc każdy adresat widzi wszystkie adresy - co jest chyba naruszeniem ochrony danych osobowych. pracownik X nie wykasował ponadto podpisu mojego kolegi z tego maila - czy to jest podszycie się? dodam, że klienci dzwonią i piszą obraźliwe maile, są bardzo zdenerwowani i straszą oddaniem sprawy do sądu, oczywiście na nazwisko mojego kolegi. pracownik X nie poczuwa się do winy, odmawia zarówno przeproszenia, jak i wyjaśnienia sprawy klientom. tak więc dobre imię mojego kolegi, jak i całej firmy, zostało zszargane.
pytanie brzmi - co mój kolega może zrobić pracownikowi X? czy może go pozwać? za co dokładnie?
pozdrawiam
missy2

Pracodawca za coś takiego, powinien faceta "wywalić na zbity łeb".
Klientów należy przeprosić.

klienci mogą chyba firmę zaskarżyć za udostępnienie ich danych (adresów e-mail). sprawa zatem może mieć bardzo poważne konsekwencje dla firmy, choćby finansowe. co do wyrzucenia pracownika - raczej tak się nie stanie, chodzi oczywiście o "znajomości"...

Powrót