korzystanie z dcc++

• Autor wątku Autor wątku zakletyksiaze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zakletyksiaze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć na jeden temat
osatatnio była u mnie policja i zajeli mi nakazem prokuratora komputer stacjonarny. chodziło o ściąganie plików muzycznych przez dcc++ mam następujące pytania:
- czy wolno ściągać przez dcc++ pliki tylko na własny użytek???
- czy policja ma prawo przy zatrzymaniu komputera przeglądać moje osobiste dokumenty zapisane np w programie word lub zdjęcia???
- jakie mogę ponieść za to konsekwencje byłbym wdzięczny za odpowiedź

Kamil

dcc++ kontra prokurator

Witam serdecznie chciałbym się dowiedzieć na jeden temat
osatatnio była u mnie policja i zajeli mi nakazem prokuratora komputer stacjonarny. chodziło o ściąganie plików muzycznych przez dcc++ mam następujące pytania:
- czy wolno ściągać przez dcc++ pliki tylko na własny użytek???
- czy policja ma prawo przy zatrzymaniu komputera przeglądać moje osobiste dokumenty zapisane np w programie word lub zdjęcia???
- jakie mogę ponieść za to konsekwencje byłbym wdzięczny za odpowiedź

Kamil

1 - Nie, ponieważ nie posiada Pan praw to tych plików (tj. nie kupił Pan na przykład płyt z tą muzyką).
2 - Jak najbardziej. Jeżeli policja dostała nakaz prokuratora, na pewno mają już udowodnione pewne sprawy (na przykład wykaz plików ściąganych z sieci wystawiony przez administratora tejże sieci) - teraz tylko szukają dowodów pod postacią plików nielegalnie ściaganych nielegalnie - być może są to również zdjęcia czy dokumenty chronione prawem autorskim.
3 - Zazwyczaj w takich sprawach jest to grzywna w wysokości kilku złotych od każdej nielegalnej piosenki na dysku twardym komputera. Jednak nigdy nie wiadomo, jakie postawią Panu zarzuty, a jeśli dojdzie na przykład sprawa o udostępnianie tych utworów innym, kara może być znacznie wyższa.

Z tego co wiem to ściąganie plików MP3 nie jest karane, tylko udostępnianie ich innym podlega każe, a program DC++ działa na zasadzie takiej, że jesżeli nie udostępnisz nie ściągniesz.

No i w grę wchodzi jeszcze posiadanie oprogramowania bez zezwolenia( jeżeli oczywiście takie miałeś)

a jeżeli posiadam na dysku programy które ściągnąłem z internetu, jednakże nigdy nie były one dostępne w Polsce czy również grozi mi za to kara????
czy to nie ciekawe, że w takim razie policja powinna zapukać do drzwi ok 50% internautów w Polsce??

To ciekawe.
Zalezy, czy to programy płatne. Jeśli ma pan je wbrew warunkom licencji, to jest to zabronione.

owszem są to programy płatne, jednakże próbowałem je kupić wielkrotnie w naszym kraju jednakże okazało się że żadna firma w Polsce nie zajmuje się rozpowszechnianiem tego programu i w ogóle nie ukazały się on w naszym kraju dlatego też z braku możliwości zakupu ściągnąłem je z internetu.
mam jeszcze jedno pytanie. co prawo mówi o plikach instalacyjnych programu, czy program nie zainstalowany lecz będący w komputerze jako plik instalacyjny nie posiadający klucza też jest uznawany za piracką kopie??

Powrót