korzystanie z kamer online ZIKiT

• Autor wątku Autor wątku marcus753
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcus753

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam od 3 miesięcy piszę aplikację (program) który otrzymując zdjęcie będzie potrafił określić jaki jest stan ruchu na drodze...

chciałbym zrobić stronę z mapą krakowa na której będą analizowane na bieżąco informacje pobrane od kamer należących do Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie

Na stronie nie będę w żaden sposób udostępniał czy rozpowszechniał tych zdjęć jedynie mój program będzie takie zdjęcie pobierał analizował i wyświetlał wynik na stronie czyli np. (jest duży korek na zakopiance itp.)

zdjęcia są ogólnodostępne po adresem: http://www.traxelektronik.pl/pogoda/kamery/kamery_zb.php?RejID=14

i teraz moje pytanie do was czy uruchamiając taki program itp. ale bez publikacji tych zdjęć dalej a jedynie do analizy ich muszę mieć na to zgode ZIKiT w Krakowie ? czy mogę go uruchomić bez informowania ich o tym.

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź ;)

Witaj,ze wskazanej strony:
Czy nie będąc waszym klientem mogę uzyskać dostęp do danych archiwalnych i obrazów z kamer?

Pomimo tego, iż w większości przypadków obsługujemy instalowane przez nas systemy oraz prezentujemy je na naszych stronach internetowych, nie jesteśmy ich właścicielem. Produkowane przez nas systemy są własnością firm i instytucji, dla których są instalowane. Prawa własności dotyczą także wszelkich danych generowanych przez te systemy, m.in. obrazów z kamer, parametrów meteorologicznych i ruchu pojazdów. Nasza firma może udostępnić te dane tylko na podstawie pisemnej zgody ich właścicieli.
czyli wynikałoby, że nie można wykorzystywać tych obrazów (danych) bez zgody właściciela systemów (nie jest to w ogólności właściciel strony!).

Powrót