Korzystanie z loga, marki firmy samochodowej.

• Autor wątku Autor wątku Luqas_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luqas_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam pytanie odnośnie wykorzystania loga pewnej marki samochodowej. Chcę produkować, a następnie sprzedawać pewien model samochodu. Ma to być model redukcyjny w skali 1:24. Oczywiście musi on posiadać nazwę i logo zgodną z oryginałem. Rynkiem docelowym jest Polska, może też państwa przygraniczne. Nakład nie będzie duży ze względu na niszę tematyczną.

Zamierzam to sprzedawać legalnie, po uprzednim założeniu firmy. Posiadam już projekt itd. Na chwilę obecną barierą jest uzyskanie licencji, zezwolenia na korzystanie z nazwy producenta.

Czy w związku z tym muszę gdzieś się zgłosić, pisać pismo? Wiem że pozyskiwanie licencji może wiązać się z ogromnymi kosztami. Jak to jest w przypadku hobby/modelarstwa?

Łukasz

No musisz się zgłosić do producenta tego samochodu i tam się dowiesz jakie są koszty licencji.

Witam, a co w przypadku jeśli ten samochód już od wielu lat nie jest produkowany i producent również nie istnieje na rynku?
Pozdrawiam

@ NeiPori2009: wtedy może być różnie - jeśli marka była chroniona zarejestrowanym znakiem towarowym lub auto chronione było wzorem użytkowym lub przemysłowym na obszarze Polski, to okresy ochronne trwają typowo dziesięć lat, po upływie których to należy przedłużać ochronę. A czy prawa trwają można zawsze sprawdzić w bazach Urzędu Patentowego RP http://www.uprp.pl/.

Natomiast logo / znak marki mogą podlegać ochronie jako utwór - o ile spełniają wymogi ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. A taka ochrona majątkowych praw autorskich może trwać do siedemdziesięciu lat od śmierci autora... Prawa te nie wygasają - przechodzą na spadkobierców, nowych właścicieli firmy, wierzycieli, w ostateczności na skarb państwa.

Chris, dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam

Powrót