Kośmicznie spóźniony refleks i nieprawidłowe doręczenie.

• Autor wątku Autor wątku LawoK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LawoK

Stały bywalec
Odpowiedzi
6 591
Sprawa wygląda tak.
a) zostaje wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na zmarłego
b) sprawa spadkowa
b) zostaje wydana klauzula wykonalności na spadkobierców
c) zaczyna się egzekucja i ściąganie kasy
Dłużniczka nie dostała żadnego dokumentu o egzekucji dowiedziała się jak dostała pismo z US w wrześniu 2016 roku o zajęciu zwrotu podatku.
Poszła do komornika, dogadała się i spłaca... ale czy faktycznie musi ?
Roszczenie jest zdaje się z 2001 roku w 2003 został wydany nakaz zapłaty na spadkodawcę, w 2015 została wydana klauzula na spadkobierców.
Żaden nie został o tym poinformowany, same dokumenty na jakiej podstawie komornik prowadzi egzekucję dostała dopiero u niego.
Nawet jej nie zawiadomił o wszczęciu egzekucji.

Czy jest sens wnosić do sądu o przywrócenie terminu do sprzeciwu od wydanej w 2015 klauzuli lub inny "manewr" by egzekucję przerwać ?
Może nieprawidłowe doręczenie ?

LawoK napisał:
Sprawa wygląda tak.
a) zostaje wydany nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na zmarłego
Możesz sprecyzować - czy chodzi ci o osobę żyjącą w chwili wydania nakazu, a nastepnie zmarłą, czy może zmarłą już w chwili wydawania nakazu?

Za duży skrót myślowy, osoba żyła w momencie wydania nakazu zapłaty (spadkodawca) i on nakaz odebrał.

Jeśli wierzyciel się nie zmienił, dane spadkobierców sie zgadzają to zażaleniami na klauzulę chyba nic się nie ugra.
Należy sprawdzić czy 10 lat nie minęło pomiędzy wyrokiem/klauzulą/umorzeniem egzekucji na osobę obecnie już zmarłą a klauzulą na spadkobierców - jeśli minęło to art. 840 §1 pkt 2 k.p.c.
Jesli nie minęło 10 lat, to ubić można tylko część odsetek

Hmm...
Dodatkowe pytanie, w zeszłym roku po tym jak koleżanka otrzymała zwrot nadpłaty podatku z US dostała list z informacją, że komornik go zajmie.
Czy działa to ciągle czy komornik musi co roku występować ?
Gdzieś doczytałem, ze nie mają mocy prawnej zajęcia wysłane do US przed złożeniem zeznania przez podatnika i po wypłacie zwrotu.

Z tymi zajęciami to loteria. Właściwie formalnie to komornik musi się "wstrzelić" w czas między naliczeniem a zwrotem. Chociaż niektóre urzędy traktują to jako "stałe" zajęcie.

No właśnie nie mogę znaleźć precyzyjnego przepisu.

A przypadkiem nie zmieniło sie to od 8 września, iż zajęcie działa jak sieć pajęcza?

Dziś z nią rozmawiałem i dowiedziałem się, że w styczniu zmienił się komornik. Dostała dokumenty z zupełnie innej kancelarii komorniczej, która przejęła jej sprawę.
Czy nowa kancelaria zaczyna "od początku" czy kontynuuje pracę poprzedniej przejmując jej zajęcia itd ?

Powrót