Koszt zastępstwa procesowego

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onifer2

Użytkownik
Odpowiedzi
198
1. Jak liczony jest koszt zastępstwa procesowego w sądzie II instancji (okręgowym)?
Czy od samej kwoty zaległości (kara umowna + faktury +odsetki <500 zł wówczas koszt to 90 zł,
czy od całości kwoty zasądzonej przez sąd I instancji łącznie z kosztami sądowymi >500 zł, wówczas koszt zastępstwa procesowego to już 270 zł)?

2. W którym przypadku dłużej będę mógł grać na czas:

- opłacając apelację i czekając na werdykt sądu okręgowego
- nie opłacając jej i po jej odrzuceniu składając dalej nieopłacone zażalenie na odrzucenie apelacji, potem wniosek o zwolnienie z kosztów od zażalenia tego itd...

Od wartości przedmiotu sporu. W praktyce połowa kzp z I instancji

Czyli na 100% nie są wliczane w to koszty procesu w I instancji? Bo sprawa się rozbija o to czy jest sens składać apelację czy nie. Wartość sporu (zaległość + kara umowna to 445 zl), czyli ponizej 500 zł- wówczas koszt zastępstwa procesowego wynosi 90 zł.

Gdyby jednak były wliczone do tego koszty sądowe (137 zł) to już będzie wartość powyżej 500 zł i tu koszt zastępstwa procesowego już 270 zł.

A jaka może być odpowiedź na moje pytanie nr 2 z pierwszego postu? :)

Żeby była jasność
W I instancji przegrałeś 500 zł + koszty zastępstwa I instancji
wps dla II instancji = 500 zł
jeśli przegrasz w II instancji zapłacisz:
5%wps (nie mniej niż 30 zł) + 500 zł + koszty zastępstwa I instancji + koszty koszty zastępstwa II instancji
Przy czym koszty II ioszty zastępstwa nstancji = 1/2 kosztów I koszty zastępstwa instancji
Co do zasady
Od zasady są wyjątki

To jest sens apelować by ugrać te 230 zł kary umownej czy raczej mała szansa na zmianę wyroku a narobię sobie dodatkowych kosztów- więc lepiej poczekać aż sąd rejonowy odrzuci apelację i składać nieopłacone zażalenie.

Sąd I instancji odrzucił apelację z powodu braku wpłaty 30 zł kosztów apelacji. Przez parę miesięcy odraczałem uprawomocnienie wyroku składając pisma o zwolnienie z kosztów apelacji, zażalenia na brak zgody związanej ze zwolnienie z kosztów itd...

Teraz przyszło mi ponownie (drugi raz już w obrębie tej sprawy) pismo o uzupełnienie braków formalnych- wpłatę 30 zł od apelacji.

Czy mogę ponownie złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów tak jak poprzednio, czy już jest to niemożliwe drugi raz?

Pozostaje mi albo opłacić koszt apelacji albo nic nie robić i czekać na jej odrzucenie?

Powrót