Koszt zastępstwa procesowego

• Autor wątku Autor wątku grika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grika

Użytkownik
Odpowiedzi
144
Witam wszystkich
Mam pytanie jak obliczyć koszt zastępstwa procesowego strony pozwanej jeżeli wartość sporu to jest 2300zł?

Stawki wynikają z Rozporządzeń Ministra Sprawiedliwości w sprawie opłat za czynności adwokackie / radców prawnych.

Dokładna stawka zależy od przedmiotu trybu rozpoznania sprawy. W "typowych" sprawach o zapłatę, jeżeli jest rozpoznawana w trybie zwykłym - 900 zł. Wyjątki od tej zasady są wskazane w tych rozporządzeniach.

Ogólnie pełnomocnik sam napisze w odpowiedzi na pozew/sprzeciwie /innym piśmie wniosek o zwrot kosztów zastępstwa - zazwyczaj piszą o zwrot "według norm przepisanych" i sąd sam to ustala zgodnie z tymi rozporządzeniami.

Oczywiście te rozporządzenia nie mają wpływu na stawkę ustaloną w umowie z klientem.

Dzięki. Mam jeszcze pytanie jak liczy się opłatę za pozew jeżeli była prowadzona mediacja to wtedy powinienem być zwolniony z 2/3 opłaty więc przy kwocie 200zł to 2/3 to jest 133,3 czyli 66,7?

Też tak myślałem ale sąd żąda 68zł "bo takie są przepisy".....

Moim zdaniem twoje obliczenia są prawidłowe, a Sąd się pomylił rachunkowo. Zawsze możesz dopłacić to 1 zł, zwrócić uwagę na błąd, to ta nadwyżka zostanie zwrócona (art. 80 uksc).

Powrót