Koszta egzekucji na podstawie nakazu zaplaty?

• Autor wątku Autor wątku janusz007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja zona przebywajaca w Polsce(z ktora mam rozdzielnosc majatkowa i zyje w separacji) byla chilowo bez zatrudnienia (nie placila kilka miesiecy czynszu).Ja pokrylem obecnie cale zadluzenie w spoldzielni.Pozostala jeszcze sprawa kosztow ,ktore wynikaly z egzekucji na podstawie nakazu zaplaty z art.770 kpc.Zona ma do zaplaty ok .700 PLN kosztow procesu,300 PLN kosztow adwokackich oraz 1100 PLN kosztow egzekucji.Razem ok 2100PLN.

Moge pokryc rowniez te koszta .Mialbym jednak wczesniej nastepujace pytania:
1.Czy w zwiazku ,iz zona pracuje tylko w niepelnym wymiarze i ma zarobki na poziomie ok 700 PLN !!! (na siebie i dwoje dzieci) musi ona pokryc te koszta?
2.Jak i czy istnieje taka droga prawna aby zona nie musiala poniesc tych kosztow w swojej obecnej sytuacji?
3.Jakie sa podstawy prawne w opisanej sprawie?

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi ,ktore pozwola mi szybko pomoc zonie w tej sprawie.

Jedynym sposobem zmniejszenia kosztów egzekucyjnych jest skarga na czynności komornika (nalezy skarżyć postaniowienie komornika o naliczeniu kosztów egzekucji i wnosić do sądu o ich zmniejszenie na podstawie art.49.2 uoksie).

Uwaga na złożenie skargi jest 7 dni od daty doręczenia postanowienia o naliczeniu kosztów.

Zadnego znaczenia nie ma przy tym sytuacja majątkowa żony.

Witam,

wydaje mi się, że teoretycznie sytuacja majątkowa żony ma znaczenie, bo zgodnie z wyrokiem SN (szczegółów nie podam, bo nie mam lexa w domu) w egzekucji odpowiednio stosuje się 98-110 k.p.c.

Jednak sądy co do zasady nie korzystają z 102 k.p.c., argumentując, że dłużnik nie musiał dopuścić do egzekucji.

Racja. No ale wyrok juz mamy i egzekucja jest w toku. No i sąd, jak wyzej wspomniano, nie zastosował art. 102 kpc.
Więc na tym etapie stan majatkowy żony juz nie ma znaczenia. No chyba że egzekucja okaże sie bezskuteczna ze wzgledu na tą sytuację, ale panu chyba raczej chodzi o to, aby malżonka długów nie miała :)

Powrót