Koszta egzekucyjne - pomoc

• Autor wątku Autor wątku Robert1801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert1801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie osoby odwiedzające mój temat i z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Mianowicie w dniu 05.04.2016 otrzymałem wezwanie do zapłaty grzywnej. Termin płatności 30 dni od otrzymania wezwanie. Niestety zapomniałem o tym, i dziś (09.06.2016) otrzymałem pismo od komornika o wszczęciu egzekucyjnego oraz drugie pismo o wskazanie majątku. Oczywiście to mnie nie zdziwiło. Zdziwiły mnie koszta egzekucji komorniczej, z grzywnej o wysokości 100 zł komornik naliczył mi 536,10 zł na tą kwotę składa się :
- Grzywna 100 zł
-Opłata egzekucyjna : 340,86
-Podatek: 78,40
-wydatki gotówkowe 16,84

Teoretycznie termin płatności grzywnej miną mi 05.05.2016 obecnie mam 09.06.2016 wiec jest około 30 dni po terminie.
Jest możliwe aby komornika za takie opóźnienie naliczył sobie kwotę 340,86 zł ??? Jest to kwota trzy kwota trzy krotni wyszła niż nałożona na mnie grzywna. Ewentualnie czy istnieją jakieś przepisy jak komornik ma naliczyć odsetki/koszta komornicze.

Ewentualnie co mogę zrobić aby uniknąć lub zmniejszyć tą kwotę ??

Dodam również ze wcześniej nie otrzymałem żadnego pisma od komornika lub wezwanie do zapłaty.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i odpowiedzi na moje pytanie

Pozdrawiam Robert

Dziękuje za odpowiedz.
Forum właśnie przeglądam w poszukiwanie podobnych sprawa. Niestety z tego co czytam komornik może nalicza sobie takie kwoty, co dla mnie osobiście jest dziwne. Ale na to już nie mam wpływu.

Jest jakaś możliwość aby uniknąć płacenie taki dodatkowych kosztów ??
Może ugoda z wierzycielem, tylko czy takowa rozważanie ma sens ?

Kosztów nie unikniesz ponieważ dopuściłeś się zwłoki w realizacji orzeczenia sądowego i została uruchomiana "machina" egzekucyjna. Ktoś wykonał pracę, ktoś ci przypomniał o grzywnie, ktoś pojechał w teren, dokonał zajęcia i za to wszystko się płaci. Godzina pracy komornika kosztuje w Polsce aktualnie 340 zł. Być może dopłacisz do innych 5 osób które nic nie zapłacą komornikowi w swoich sprawach. Taki jest system opłat egzekucyjnych w Polsce. Komornik wykonuje pracę w 100 % spraw ale tylko ok. 20 % jest skutecznych. Opłata egzekucyjna jest formą daniny publicznej i nie służy tylko komornikowi jako dochód ale pokrywa też z niej koszty osobowe i rzeczowe utrzymania na odpowiednim poziomie kancelarii.

Wpłać zadłużenie do wierzyciela-sądu i opłata będzie o połowę niższa to jest ok. 170 zł + VAT

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź i wyjaśnienie.
Osobiście pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło wiec nie ma pojęcia jak załatwić tą sprawę. Nie ukrywając płacić ponad 500 zł za nic też mi się nie uśmiecha, więc staram się dowiedzieć jak najlepiej rozwiązać tą sprawę.

Jutro rano lecę do sądu opłacić grzywną.

Po dokonaniu wpłaty mam zawiadamiać komornika ( pisemnie lub osobiście ) o uregulowaniu należności ??

Wiem ze zadaję dużo pytań, ale tak jak pisałem wyżej pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja.

Krispl napisał:
Wpłać zadłużenie do wierzyciela-sądu i opłata będzie o połowę niższa to jest ok. 170 zł + VAT

Nie jestem pewien, czy tak będzie. W przypadku spłaty zadłużenia bezpośrednio wierzycielowi coraz częściej komornicy stosują opłatę z art. 49.1 uoksie, a nie z art. 49.2 uoksie, traktując kwotę spłaconego zadłużenia jako "kwotę wyegzekwowaną", a nie "pozostałą do wyegzekwowania". Jest wiele argumentów przemawiających za takim rozwiązaniem, ale najważniejsze w tym wszystkim jest to, że wydaje się, że sądy rejonowe, a nawet okręgowe, przyjmują linię orzeczniczą idącą w tym kierunku.

Ja bym nie kombinował, tylko spłacił zadłużenie u komornika po uprzednim kontakcie z kancelarią w celu ustalenia aktualnego stanu zaległości (mogły dojść jakieś wydatki gotówkowe, a na pewno dojdą koszty korespondencji - postanowienie o kosztach skierowane do dłużnika). A na przyszłość bym pamiętał o terminowej spłacie swoich zobowiązań.

Jest możliwość aby komornik rozłożył mi zadłużenie na rady ??

Chociaż decyzja o rozłożeniu zadłużenia na raty należy do wierzyciela (tu: Skarb Państwa), to w praktyce wniosek złożony do komornika może również wywołać takie skutki. Jednym słowem: warto go złożyć. Wniosek taki powinien zawierać jak najwięcej konkretów, np.: kwota miesięcznej wpłaty, data dokonywania wpłat - do. 10. każdego miesiąca, do 15, 25 etc. Komornik na wniosek powinien udzielić odpowiedzi na piśmie.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w mój temat oraz udzielone odpowiedzi.

Temat uważam za zamknięty

Sąd Najwyższy:

Uchwała z dnia 29 października 2009 r., III CZP 82/09

Sędzia SN Wojciech Katner (przewodniczący)
Sędzia SN Grzegorz Misiurek (sprawozdawca)
Sędzia SN Hubert Wrzeszcz

Sąd Najwyższy w sprawie egzekucyjnej z wniosku wierzyciela Banku
Zachodniego WBK S.A. w W. przeciwko dłużnikom Elżbiecie I. i Zbigniewowi I. o
egzekucję świadczeń pieniężnych, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na
posiedzeniu jawnym w dniu 29 października 2009 r. zagadnienia prawnego
przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Tarnowie postanowieniem z dnia 30
kwietnia 2009 r.:

"Czy, a jeśli tak to w jakiej wysokości opłatę stosunkową pobiera komornik w
przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela, od
należności uiszczonej przez dłużnika bezpośrednio do rąk wierzyciela już po
wszczęciu egzekucji:
– 5%, uznając spełnione świadczenie pieniężne za pozostałe do
wyegzekwowania w rozumieniu art. 49 ust. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o
komornikach sądowych i egzekucji,
– 15%, traktując to świadczenie jak wyegzekwowane w rozumieniu art. 49 ust.
1 tej ustawy,
czy też może opłata egzekucyjna od tej należności w ogóle nie powinna być
pobierana?"

podjął uchwałę:

W przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek
wierzyciela po zawiadomieniu dłużnika o wszczęciu egzekucji, od świadczenia
spełnionego przez dłużnika bezpośrednio wierzycielowi, komornik pobiera
opłatę określoną w art. 49 ust. 2 zdanie pierwsze ustawy z dnia 29 sierpnia
1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (jedn. tekst: Dz.U. z 2006 r. Nr
167, poz. 1191 ze zm.) w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 24 maja 2007 r. o
zmianie ustawy o komornikach sądowych i egzekucji oraz niektórych innych
ustaw (Dz.U. Nr 112, poz. 769).