koszta - sąd/windykacja

• Autor wątku Autor wątku OggY123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OggY123

Użytkownik
Odpowiedzi
343
Witam, mam takie pytanie...

Lecz na wstępie :)

Wiem że ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyroku,, strona może zgłosić wniosek o uzupełnienie wyroku, jeżeli sąd nie orzekł o całości żądania, o natychmiastowej wykonalności albo nie zamieścił w wyroku dodatkowego orzeczenia, które według przepisów ustawy powinien był zamieścić z urzędu (art. 351 § 2 k.p.c.) Czyli dla wyjaśnienia jak wynika z samego brzmienia przepisu oraz orzecznictwa Sądu Najwyższego, uprawnienie do wystąpienia z wnioskiem o uzupełnienie wyroku przysługuje stronie w sytuacji, w której sąd w ogóle nie orzekł o kosztach procesu w sentencji wyroku, a zatem kiedy w ogóle brak jest rozstrzygnięcia w tym przedmiocie (Sąd II instancji nie rozstrzygnął o kosztach procesu - wyrok prawomocny).

Rozumiem że niepełne rozstrzygnięcie o kosztach procesu nie otwiera możliwości wystąpienia z takim wnioskiem jednakże…..

Pytanie:
Czy ma tu zastosowanie (prawomocny wyrok II instancji wraz z uzasadnieniem bez orzeczenia o kosztach) art. 351 § 1 k.p.c. ?????

Czy można taki wniosek złożyć po uprawomocnieniu się wyroku?????

SUGESTIE???????

Z tego co pamiętam to na uzupełnienie jest dwa tygodnie od ogłoszenia, bądź dostarczenia (jeśli z urzędu się dostarcza)

A tak BTW
Musisz tak krzyczeć? Już kiedyś ładnie prosiliśmy... :)

digiton napisał:
Z tego co pamiętam to na uzupełnienie jest dwa tygodnie od ogłoszenia, bądź dostarczenia (jeśli z urzędu się dostarcza)

czyli jak upłyną termin dwóch tygodni to nic się nie da zrobić... czy jest jakaś szansa???

Wiesz. To jest termin procesowy. Zatem może być przywrócony na zasadach ogólnych. Innymi słowy jak nie złożono wniosku w wymaganym terminie to można próbować ten termin przywrócić.

no właśnie nie wiem czy zastosowanie będzie miało art 168 k.p.c. jeżeli sąd nie rozstrzygnął w uzasadnieniu wyroku o kosztach zgodnie z art 351...

Powrót