Koszta sądowe

• Autor wątku Autor wątku ojciec2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ojciec2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry.
Córka nieletnia wyprowadziła się do matki dwa lata temu. Tam zamieszkała z nią jej mężem i dwójką ich dzieci.
Z początkiem kwietnia tego roku wszystkie dzieci zabrał Jugendamt.
Córka mieszka w ośrodku młodzieżowym. Ja dostałem pismo po niemiecku, którego nie rozumiem.
Są tam także przekręcone kilka informacji między innymi narodowość córki jak i jej miejsce urodzenia. Z tego co się dowiedziałem później była to moja zgoda na jej pobyt w tym lub innym ośrodku.
Dzisiaj dostałem decyzję z sądu, której także nie rozumiem. Mam zapłacić koszta sądowe w wysokości 1500 Euro.
Czy może mi ktoś powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi i jak uniknąć płacenia jak dla mnie bardzo wysokich kosztów sądowych.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Zamieszczone zdjęcia są tak malutkie, ze nic nie widać a powiększyć się nie da.

Witam.
Nie umiem wkleić tutaj większego zdjęcia, mogę wysłać na maila dziś wieczorem.

Na zdjęciu środkowym jest druk do wypełnienia, w którym musi Pan zaznaczyć, że rozumie Pan tylko po Polsku, podpisac to i odesłać. Otrzyma Pan wtedy wszystko ponownie w języku polskim.Z tym, ze to powinno być odesłane w ciągu jednego tygodnia po otrzymaniu:( Ale niech Pan próbuje.

Ostatnia edycja:
Odebrałem pocztę 25.07.
Pismo odeślę jutro, mam odesłać tylko tą jedną kartkę czy całość?
Gdzie dalej mam się skierować po pomoc lub jakie "ruchy" mam wykonać?

Na tej drugiej kartce proszę zaznaczyć "polnisch" i podpisać i wszystko razem odesłac. Ale zanim Pan to wyśle, to niech pan sobie to skseruje i tą kopie u siebie zostawi.

Zaznaczyłem, wypisałem całą resztę, napisałem numer sprawy i odesłałem.
Odesłałem tylko tą jedną kartkę.

Czy może ktoś się orientuje do jakiego Sądu w Polsce mogę się zgłosić w mojej sprawie?

Byłem dziś w Sądzie - Sekcja Obrotu Prawnego z Zagraniczną ale tam nie umieli mi nic powiedzieć ani doradzić gdzie się udać,

Sad w Pl nic Panunie pomoże, jesli dziecko w De przebywa i tamtejszy sąd rozstrzyga w sprawie. Pan może jedynie w tamtym sądzie cokolwiek załatwić. Ale niech Pan czeka, na odpowiedź od nich, którą powinien Pan dostac tym razem w j.polskim. Jesli Pan mieszka w Pl, to jedynie jakiś adwokat polskojęzyczny mógłby w Pana imieniu w tej sprawie wDe cos zdziałać. Napewno bedzie potrzebne zaswiadczenie o dochodach. Jesli ma Pan niskie, to nic Pan nie bedzie płacił.

Witam.
Dzisiaj dostałem pismo z Niemieckiego Sądu przetłumaczone na język polski.
Tu jest link do pobrania części kopii dokumentów:
https://drive.google.com/open?id=0B6924m28lyQGTW1uVmlyX19oMFE
Jeśli potrzeba kompletu dokumentów proszę o info udostępnię jak najszybciej.

Czy teraz mogę uzyskać informację co do kosztów i innych opłat?
"2. Rezygnuje się z nałożenia kosztów..."
"3. Wartość postępowania zostaje ustanowiona na kwotę 1500Euro."

I nie wiem o co chodzi, czy ja mam coś płacić i muszę się czym szybciej odwołać (tylko jak, gdzie?) czy też ja nie mam nic o zapłaty?
Proszę o pomoc.

Powrót