Koszty działalności

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Zastanawiam się nad działalnością gospodarczą. Miałem dawno dawno temu ale chyba coś się pozmieniało.
Ktoś mi wytłumaczy jakie są koszty poza tymi głównymi czyli PIT i VAT?
Chodzi mi o te ZUSy:
Płaci się ubezpieczenie społeczne tam widzę obecnie jakieś 1400 zł, chorobowe nie jest obowiązkowe.
A co to jest to zdrowotne? Kiedyś tego chyba nie było. Czyli to dodatkowo jeszcze 9% od przyszłego roku?

Czyli dajmy na to ktoś ma przychód 10 000 zł to w 2022 za ZUSy płaci:
1400 ZUS + 900 zł zdrowotna składka?

od 2022 na liniówce:
ZUS(1200zł) + 9% składki zdrowotnej + 19% podatku pit
czyli (10000-1200)*(0,09+0,19)
zostaje 6336

jak jesteś watowcem to jeszcze VAT

Dzięki wielkie.
Czyli rozumiem ta składka zdrowotna 9% jest obowiązkowa i nie można z tego zrezygnować w żaden sposób?

Nie można.
Ale dodam, że jak spełnisz warunki - to przez 2.5 roku masz ulgowy ZUS - a nie jak podał RysaKolizja jakieś 1200zł.
Ponadto - może sie okazać, że korzystniejszym opodatkowaniem (jak spełnisz warunki) byłby ryczałt, w którym składka zdrowotna jest określona w stałej kwocie - a nie procentowo.

Pan_robotnik napisał:
Nie można.
Ale dodam, że jak spełnisz warunki - to przez 2.5 roku masz ulgowy ZUS - a nie jak podał RysaKolizja jakieś 1200zł.
Ponadto - może sie okazać, że korzystniejszym opodatkowaniem (jak spełnisz warunki) byłby ryczałt, w którym składka zdrowotna jest określona w stałej kwocie - a nie procentowo.

obwieszczenia Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej wynika, że kwota prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia wynosi 5922 zł. Oznacza to, że podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w 2022 r. dla przedsiębiorców niekorzystających z obniżonych składek ZUS, będzie wynosić przynajmniej 3553,20 zł (tj. 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego). W rezultacie społeczne składki ZUS w miesiącach od stycznia do grudnia 2022 roku będą wyglądać następująco:

składka emerytalna – 693,58 zł,
składka rentowa – 284,26 zł,
składka chorobowa – 87,05 zł,
składka wypadkowa – 59,34 zł,
składka na Fundusz Pracy – 87,05 zł.

Całkowita suma miesięcznych społecznych składek ZUS w roku 2022 wyniesie więc 1211,28 zł.

Odmiennie będą wyglądać społeczne składki ZUS w przypadku firm korzystających z preferencyjnych składek (pierwsze 2 lata działalności). W ich sytuacji do ustalania podstawy wymiaru składek stosuje się 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia (tj. 3010 zł w 2022 roku). W efekcie podstawa wymiaru składek dla nowych firm będzie wynosić 903,00 zł. Składki ZUS nowych firm wyniosą więc:

składka emerytalna – 176,27 zł,
składka rentowa – 72,24 zł,
składka chorobowa – 22,12 zł,
składka wypadkowa – 15,08 zł,
składka na Fundusz Pracy – 22,12.

Większość rozpoczynających działalność firm nie podlega obowiązkowi składki na Fundusz Pracy, tak więc całkowita suma miesięcznych społecznych składek ZUS w roku 2022 wyniesie dla nich 285,71 zł.

Nie wiem skąd to skopiowałeś, ale.
- przez 6 miesięcy (a praktycznie 7 byle tylko nie otwierać działalności 1 dnia miesiąca) płaci się tylko zdrowotne
- potem, po tych 6/7 miesiącach, przez 24 miesiące ulgowe społeczne
razem daje to 2,5 roku - a nie jak w zacytowanym tekście 2 lata - preferencyjnego ZUS.
No chyba, że ktoś rezygnuje z tych pierwszych 6 miesięcy całkowitego zwolnienia z składek społecznych... nie wiem czy są tacy.

Powrót