koszty egzekucji a zbieg egzekucji

• Autor wątku Autor wątku TERTEN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po ustaniu obowiązku alimentacyjnego pozostało mi do zapłaty na fundusz 4200, kwota ta została pomniejszona o kwotę 400 tytułem źle przekazanej kwoty ( córka wróciła tą kwotę do funduszu). Do ściągnięcia pozostało 3800 zł. Na poczet tej sumy potrącono mi 13 000 zł, ale do funduszu przekazano jedynie 1000 zł,

Ok, ale to cały czas nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Na JAKIE(tzn. postałe w jakich sprawach) koszty pobierane są te wyegzekwowane należności?

w US prowadzą egzekucje z tyt. zaległych alimentów oraz zaległych skladek ZUS

1,2,3....
Dobra. A w których z tych spraw pobiera koszty? Tych z tytułu zaległych alimentów czy tych zaległych składek ZUS?

No to, moim zdaniem, w alimentach może pobierać koszty, a w innych sprawach bym to zaskarżyła.
Oczywiście tylko w sytuacji, o ile, gdyby nie była prowadzona egzekucja świadczeń alimentacyjnych, to egzekucja z wynagrodzenia była by bezskuteczna.

Też tak to interpretuje, ale US zasłania się ustawą o komornikach

W wypadku zaskarżenia gdzie mam zaskarżyć, na co się powołać, na pw podąłem ci treść skargi do naczelnika, ale czy to wystarczy?

Ostatnia edycja:
TERTEN napisał:
Też tak to interpretuje, ale US zasłania się ustawą o komornikach
Być może czegoś nie doczytałem..w takim razie proszę o wyprowadzenie z błędu.
Jeżeli egzekucję prowadzi US...to na podstawie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji...jak może zasłaniać się ustawą o komornikach?

Dobrze zrozumiałeś!!! Interweniowałem u kierownika wydz. Egzekucji i stwierdził że obliguje go ustawa o komornikach .

Powrót