Koszty egzekucji komornika z spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku Shari9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shari9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Od dłuższego czasu walczę z komornikiem i długiem po ojcu. Opisałam to w temacie:

http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/621970-egzekucja-komornicza-problem-ze-spisem-inwentarza.html

Na szczęście mam już spis inwentarza, a komornik odblokował mi konto bankowe. Myślałam, że to koniec... Niestety wczoraj otrzymałam pismo od komornika:

pismo1

pismo2

pismo3

Dodatkowo załączam wyrok:

wyrok1

wyrok2

Jeżeli przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza, a komornik ściągał pieniądze pomimo braku spisu inwentarza to mimo wszystko muszę to zapłacić?

Jest sens pisania skargi?

Wyrok masz na ok 5083 zł + % za ok. 4 lata natomiast koszty egzekucyjne - opłatę stosunkową 5 % 1.705,31 zł masz wyliczoną od dużo większej kwoty to jest 34.106.11 zł.

Czy to na pewno ten tytuł wykonawczy był podstawą wszczęcia egzekucji długu spadkowego ?

Ostatnia edycja:
Tak na prawdę to nie wiem... To pismo od komornika jest na zlecenie SKOK. W spisie inwentarza do tego wyroku w "Stan bierny" są zawarte dwie pożyczki z SKOK na kwoty: 19 551,61 zł oraz 3 076,84 zł.

Chodziłam wielokrotnie do sądu i pytałam czy odbyły się jakieś inne sprawy, prosiłam o informacje. Pani powiedziała, że jedyna sprawa to ta na 5 tysięcy i jest 1 spis inwentarza. Natomiast komornik twierdził, że nie wie co to za 5083 zł...

Jednak ku mojemu zdziwieniu, gdy przyszłam z tym samym wyrokiem i spisem inwentarza do komornika to dostałam "Wycofanie zajęcia w postępowaniu egzekucyjnym z wniosku wierzyciela".

Dostałaś zawiadomienie o wszczęciu egzekucji wraz z odpisem tytułu wykonawczego od komornika ?

25 września 2014 roku dostaliśmy odpis o wszczęciu postępowania, odpis nakazu zapłaty z 9 kwietnia 2009 (na ojca, gdy jeszcze żył) oraz postanowienie o nadanie klauzuli wykonalności na rzecz spadkobierców z 20 marca 2014 roku.

Postanowienie o nabyciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest z datą 9 maja 2013 roku. Spis inwentarza został sporządzony 26 lutego 2016.

Wszystkie dokumenty od komornika, SKOK prawdopodobnie dotyczą tej wyższej pożyczki. A wyrok jest na te 5 tyś.

Egzekucja byłą prowadzona na podstawie nakazu zapłaty wydanego przeciwko zmarłemu ojcu i tam odsetki mogą być duże bo od co najmniej od 2009 r.

1) Wyrok z 2015 r. został wydany przeciwko komu ?

2) Dostałaś pozew i wezwanie na rozprawę ?

W kwestii postanowienia o kosztach i obciążenia opłatą stosunkową 5% proszę zaskarżyć postanowienie, wnieść o jego zmianę i oobciążenie opłatą wierzyciela wskazując na brak celowości wszczęcia postępowania egzekucyjnego w wypadku braku masy spadkowej i zerowej odpowiedzialności za długi spadkobierców zmarłego (zakładam, że masa spadkowa była zerowa).

Ostatnia edycja:
1) Przeciwko matce i mojemu rodzeństwu, czyli żona, dzieci i wnuk.

2) Byłam na rozprawie do tego wyroku z 2015 roku. W maju 2014 dostałam zawiadomienie o rozprawie jako pozwany. We wrześniu 2014 wezwanie o stawieniu się w sądzie oraz "Pismo powoda" z 2013 roku (dowodem jest postanowienie o nabyciu spadku z dobrodziejstwem):

upload img

PS. W tym piśmie, pozew jest cofnięty dla wnuka, najmłodszego z rodziny

Skoro ojciec miał 2 pożyczki w SKOK to znaczy, że były 2 różne sprawy w sądzie. Pierwsza sprawa w sądzie (większa pożyczka) była w 2009 r. wtedy kiedy ojciec jeszcze żył i wydano nakaz zapłaty na podstawie którego prowadzona była umorzona na wniosek wierzyciela egzekucja. Druga sprawa w sądzie rozpoczęła się prawdopodobnie kiedy ojciec jeszcze żył ale nie zdążyła się uprawomocnić (mniejsza pożyczka). Sąd zawiesił postępowanie i podjął je z udziałem spadkobierców. Skutkiem jest wyrok który zamieściłaś. Komornik sądowy również zawiesza postepowanie egzekucyjne jeśli dłużnik umrze w trybie art.819 KPC. Podejmuje je bez nadawania klauzuli z udziałem spadkobierców. I tak się najprawdopodobniej stało.

Jaką sygnaturę KM mają akta komornika o której piszesz ?

Ostatnia edycja:
To już rozumiem co się stało. Sygnatura akt to zwykłe KM numer/rok. Spadek to same długi, czyli tak jak Pan napisał, masa spadkowa jest zerowa.

Do napisania zaskarżenia mogę posłużyć się wzorem z dokumentu poniżej?

wzór

Dziękuję za pomoc

Powrót