koszty egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku Bronislav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bronislav

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Nie znalazłem nic konkretnego na forum więc prośba o pomoc.

Skierowano do egzekucji komorniczej tytuł przeciwko spółce jawnej (4 wspólników). Komornik żąda następujących zaliczek:
1) 100zł na korespondencję,
2) wydatki gotówkowe tytułem kosztów uzyskania informacji niezbędnych do prowadzenia postępowania: ZUS 37,40zł, US 46,25zł (za osobę)
3) 81,50zł tytułem poszukiwania majątku dłużnika (za osobę)
4) 100zł tytułem kosztów przejazdu poza granice rewiru.

Koszty z pkt. 2 i 3 są za osobę, czyli rozumiem, że pownienem pomnożyć przez 4 ?? Jeśli tak, to nie kapuję, bo egzekucja jest przeciw spółce a nie wspólnikom. Co komornika interesują konta wspólników? na razie tytuł jest przeciw spółce a nie wspólnikom.
Ad.2 uzyskanie informacji z US nie jest przypadkiem bez opłat?
Ad.4 wybrałem komornika właściwego dla okręgu Sądu, wskazanego na stronie internetowej Sądu. Czy słusznie komornik żąda 100zł? kwota nie do odzyskania od dłużnika.

Wierzyciela nie stać na te wszystkie zaliczki, które podliczając sięgają 12% długu. Jakie jest wyjście?

Jeżeli tytuł jest tylko na spółkę to niczego Pan nie mnoży.
Nie zapytanie do US nie jest darmowe - darmowe jest w przypadku alimentów i spraw gdzie wierzycielem jest np. sąd.
Proszę pamiętać że niewykorzystana część zaliczki jest zwracana a wykorzystana egzekwowana razem z roszczeniem. Więc nic nie powinno zginąć.
Co do tych 100zł. może Pan zrezygnować z egzekucji z ruchomości i czynności terenowych. Wówczas komornik nie będzie musiał nigdzie jechać.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli nie zapłacę 100zł za czynności terenowe (wiem, że nie mają one sensu, spółka nic nie ma, trzeba dobrać się do wspólników), to komornik wyda oświadczenie o bezskutecznej egzekucji?

Powrót