W
weder
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Proszę o rzeczową odpowiedź gdyż zaistniała dziwna sytuacja w mojej sprawie a mianowicie ; zostałem z konieczności wierzycielem egzekwującym co wiązało się dużymi kosztami.Kończąc postępowanie egzekucyjne liczyłem ,że koszty które wyłożyłem zostaną mi na podstawie sporządzonego planu podziału art 770 kpc przyznane a następnie w myśl art 1025 kpc zwrócone.Tutaj moje ogromne rozczarowanie, ponieważ mało tego że w kolejności zaspokajania na podstawie hipoteki nie załapałem się to dodatkowo komornik w projekcie a Sąd w zatwierdzeniu tego projektu nie uwzględnił moich kosztów do przeprowadzenia celowego egzekucji Zapewne będę się odwoływał. Nurtuje mnie jedna kwestia czy komornik może sumować koszty z rożnych postępowań egzekucyjnych do rożnych składników majątku w różnych terminach na podstawie kolejnych tytułów wykonawczych . Bo mam uzasadnione podejrzenie że bez mojej wiedzy komornik zamiast ściągania długu z poprzednich licytacji nieruchomości i świadczenia pieniężnego kwoty te zaliczył na owe koszta egzekucyjne do nieruchomości które zresztą były w toku a teraz się zakończyły co nie było w moim zamiarze i zgodne z wnioskiem egzekucyjnym.Proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Koszta egzekucyjne ściągą się i rozlicza w toku tego postępowania w którym powstały czyli licytując nieruchomość po zbyciu jej rozlicza się z uzyskanej sumy a nie innej nieruchomości lub świadczeń pieniężnych ,których postępowania egzekucyjne nie były łączone. Myślę, że nie skomplikowałem wątku proszę o opinie.