Koszty ekspertyzy komputera, podrobiony dokument

• Autor wątku Autor wątku czupakabra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czupakabra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
na moim prywatnym komputerze podrobiłem dokument (zaświadczenie lekarskie, nie L4) w ten sposób, że zeskanowałem czyste zaświadczenie i w obrazie jpg wstawiłem pole tekstowe (zmyślone pieczątka lekarza i zmyślona pieczątka placówki służby zdrowia). Zaświadczenie było dla żołnierza rezerwy w związku z ćwiczeniami rezerwistów. sprawa wyszła na jaw i zajęła się tym żandarmeria. sprawa podobno jest juz u prokuratora. wyczyściłem dysk twardy więc juz tam nic nie ma, ale żandarmeria twierdzi że chcą zrobić ekspertyze mojego komputera i cytuje "jak coś znajdą to kosztami ekspertyzy obciążą mnie"
czy jest taka możliwość ??? a jeśli tak to jaki przepis to reguluje???
a jeśli nic nie znajdą to kto do cholery te koszty poniesie??? i jeszcze dwa pytania:
ile czasu max. organy ścigania takie jak policja czy żandarmeria mogą prowadzić dochodzenie ??? bo rozumiem że chyba w jakimś terminie muszą sie wyrobić i nie mogą tego ciągnąć w nieskończoność, a ile czasu prokurator ma na przeanalizowanie sprawy i skierowanie jej do sądu lub jej umożenie ???

1.Mogą prowadzic w zasadzie w nieskonczonosc.
2.koszty ekspertyzy beda kosztami, ktorymi na koniec zostanie obciazony Pan lub Skarb Państwa.

kto ponosi koszty ekspertyzy ??? POMOCY!!!

ok, czyli dochodzenie może trwać i trwać (choć dla mnie to jest bez sensu, no ale może ja się nie znam).
doszły mnie słuchy że badają tą sprawę w związku z jakąś inną aferą i pewnie za wszelką cenę chcieliby na mnie coś jeszcze znaleść, bo moje tłumaczenia że zrobiłem to tylko raz i że nie było przy tym żadnej łapówki do nich nie docierają. no ale cóż takie czasy - polowanie na czarownice trwa w najlepsze
ale z tymi kosztami to można walić takie teksty, że "jak cos znajdziemy to cię obciążymy" ???
i jeszcze jedno - jeśli prokurator zdecyduje się umożyć postępowanie to czy gdziekolwiek w moich papierach bedzie kiedykolwiek wzmianka o tej sprawie???

1)jeśli postępowanie zostanie umożone to w twoich papierach oczywiście nic nie będzie...

2)mówiąc ,że jeśli na komputerze biegły znajdzie coś nielegalnego (np. lewe oprogramowanie) lub ślady jakichkolwiek czynówzabronionych) to zapłaci pan za tą ekspertyzę policjant miał rację i po prostu pana informował o tym ,.że będzie pan musiał za to zapłacić...w końcu biegły nie robi tego za darmo..

3) to że podrobiłes dokument tylko raz a nie np. dziesięć bynajmniej nie jest żadnym usprawiedliwieniem...

dochodzenie zasadniczo powinno trwac 2 miesiace, moze byc przedluzone do 3 miesiecy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych na dalszy czas oznaczony.

Cytat:

- jeśli prokurator zdecyduje się umożyć postępowanie to czy gdziekolwiek w moich papierach bedzie kiedykolwiek wzmianka o tej sprawie???

W przypadku umorzenia postepowania lub wyroku uniewinniajacego, nadal pozostanie pan w swietla prawa niakarany.
Wszelkie koszty wtedy poniesie Skarb Państwa.

Jeśli jednak zostanie pan skazany, wtedy kosztami postępowania prawdopodobnie obciążą pana.

rozumiem, czyli nawet 3 miesiące mogą się brandzlować z tym zanim coś konkretnego sie wyjaśni

Powrót