J
janeek92
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie takie jak w temacie. Otóż w lipcu tego roku wyjechałem do Niemiec do pracy. Założyłem też wtedy Gewerbe. Powiedziano mi że koszty prowadzenie to ok. 20-30 euro miesięcznie. Napisałem w takim przedziale ponieważ nie pamiętam już dokładnie a nie chciałbym skłamać. We wrześniu wróciłem do kraju nie zamykając gewerby. Ma to zrobić na dniach za mnie mój "były" szef. Jako że obecnie nie mam z nim kontaktu a bardzo mnie ta sprawa męczy piszę tu. Czy wyżej wspomniane koszty naliczane były tylko wtedy kiedy się rozliczałem ? Tzn za lipiec, sierpień i wrzesień ? Czy również za październik i listopad mimo tego że wtedy byłem już w kraju.
Świta mi coś że przy zakładaniu gewerby pani wspominała że jest to opłata za to że ona będzie musiała prowadzić moją "księgowość" (prosze wybaczyć mi jeśli napisałem coś niefachowo ale się nie znam
). Więc idąc tym tropem nie powinno i się dalej naliczać.
Ponadto mam pytanko czy ta wciąż otwarta gewerba nie "gryzie" się z pracą w Polsce. Dziś podpisałem umowę o pracę i stąd to pytanie.
Podsumowując dla tych którzy nie chcą czytać całych wypocin
1. Czy nie pracując w Niemczech a mając otwartą gewerbe cały czas muszę za nią płacić ?
2. Czy wciąż otwarta gewerba nie koliduje z podpisaniem umowy w kraju?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi
Świta mi coś że przy zakładaniu gewerby pani wspominała że jest to opłata za to że ona będzie musiała prowadzić moją "księgowość" (prosze wybaczyć mi jeśli napisałem coś niefachowo ale się nie znam
Ponadto mam pytanko czy ta wciąż otwarta gewerba nie "gryzie" się z pracą w Polsce. Dziś podpisałem umowę o pracę i stąd to pytanie.
Podsumowując dla tych którzy nie chcą czytać całych wypocin
1. Czy nie pracując w Niemczech a mając otwartą gewerbe cały czas muszę za nią płacić ?
2. Czy wciąż otwarta gewerba nie koliduje z podpisaniem umowy w kraju?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi