Koszty gewerbe mimo pobytu w kraju

• Autor wątku Autor wątku janeek92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janeek92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie takie jak w temacie. Otóż w lipcu tego roku wyjechałem do Niemiec do pracy. Założyłem też wtedy Gewerbe. Powiedziano mi że koszty prowadzenie to ok. 20-30 euro miesięcznie. Napisałem w takim przedziale ponieważ nie pamiętam już dokładnie a nie chciałbym skłamać. We wrześniu wróciłem do kraju nie zamykając gewerby. Ma to zrobić na dniach za mnie mój "były" szef. Jako że obecnie nie mam z nim kontaktu a bardzo mnie ta sprawa męczy piszę tu. Czy wyżej wspomniane koszty naliczane były tylko wtedy kiedy się rozliczałem ? Tzn za lipiec, sierpień i wrzesień ? Czy również za październik i listopad mimo tego że wtedy byłem już w kraju.
Świta mi coś że przy zakładaniu gewerby pani wspominała że jest to opłata za to że ona będzie musiała prowadzić moją "księgowość" (prosze wybaczyć mi jeśli napisałem coś niefachowo ale się nie znam :) ). Więc idąc tym tropem nie powinno i się dalej naliczać.
Ponadto mam pytanko czy ta wciąż otwarta gewerba nie "gryzie" się z pracą w Polsce. Dziś podpisałem umowę o pracę i stąd to pytanie.

Podsumowując dla tych którzy nie chcą czytać całych wypocin :)

1. Czy nie pracując w Niemczech a mając otwartą gewerbe cały czas muszę za nią płacić ?
2. Czy wciąż otwarta gewerba nie koliduje z podpisaniem umowy w kraju?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi ;)

We wrześniu wróciłem do kraju nie zamykając gewerby. Ma to zrobić na dniach za mnie mój "były" szef.
1.Wymeldowanie wypowiedzenie ubezpieczenia
2.Zamknięcie Gewerbe-rozliczenie z finansamtem.

Świta mi coś że przy zakładaniu gewerby pani wspominała że jest to opłata za to że ona będzie musiała prowadzić moją "księgowość" (prosze wybaczyć mi jeśli napisałem coś niefachowo ale się nie znam

1Jeżeli miałeś osobe do rozliczania i podpisaną umowę wtedy ona wystawi ci rachónek za
rozliczanie podatkowe 50e za czas prowadzenia Gewerbe

koniec końców dalej nie wiem czy będę musiał zapłacić za trzy miesiące prowadzenia gewerby czy za pięć, mógłbym prosić prostym językiem ?

1.Wymeldowanie -wypowiedzenie ubezpieczenia ??? -Jeżeli tego nie zrobiłeś zapłacisz
wszystkie koszta a to nie jest mało

2.Zamknięcie Gewerbe-rozliczenie z finansamtem.?? -Finansamt po roku podatkowym policzy ci średni dochód i będzie do zapłaty....

1Jeżeli miałeś osobe do rozliczania i podpisaną umowę wtedy ona wystawi ci rachónek za
rozliczanie podatkowe 50e za czas prowadzenia Gewerbe -do zapłacenia dla księgowej.

Przed wyjazdem do Polski te sprawy powinieneś załatwić a nie bo ktoś to załatwi??????

A najlepsze w tym wszystkim jest to, ze na Gewerbe miałes "SZEFA", teraz z nim nie masz kontaktu, ale wiesz, że on pozamyka wszystko za Ciebie. Uśmiałam się chociaż.
Pragnę Cię poinformować, że jeżeli ten "SZEF" jest Polakiem, to Cię tak wykręci, że za parę miesięcy nie będziesz wiedział, jak się nazywasz. A nie daj Boże podpisywałes mu jakieś upoważnienia, to może nawet nie wiesz, a Twoja firma dobrze w De prosperuje, a Ty zapłacisz fajny podatek w przyszłym roku, że już nie wspomnę o składkach ubezpieczeniowych.
Nie ufaj tak w ciemno. Zabieraj się do De i pozamykaj wszystko łacznie z wymeldowaniem siebie, gewerby, ubezpieczenia i konta w banku. tylko osobiście, bo będziesz miał problemy i to duże.

Powrót