Koszty komornicze 150% kwoty?

• Autor wątku Autor wątku IronHalik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IronHalik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość - przejrzałem to podforum i znalazłem część odpowiedzi jednak mimo wszystko zakładam temat:

Miałem dług u ubezpieczyciela (banał :P) na 200 zł, z tego, po odpowiednim okresie, ubezpieczyciel zrobił 407 zł ze swoimi kosztami.

Miesiąc temu dostałem kserokopie pisma (bez pieczątek, z kserami pieczęci) bez potwierdzenia i zasądzeniu przez e-sąd zapłaty albo do komornika.
Jako student (;>) migałem się od zapłaty i teraz dostałem już ładnie opieczętowane pismo od komornika na kwotę 1047,02 zł z odsetkami do dnia 16 listopada i kolejnymi w drodze.

Moje pytania:
Jakie są faktyczne koszty komornicze? Na podstawie innych tematów wychodzi, że koszty rzadko przekraczają ~20% egzekwowanej kwoty.

Czy te koszty komornicze już są nieodwołalne, czy może po uregulowaniu zadłużenia z ubezpieczycielem można odwołać komornika i związane z nim koszty.

Spośród wyszczególnionych opłat są np. koszty postępowania komorniczego na kwotę 280 zł. + koszty zastępstwa 80 zł itp. Wybaczcie osobisty wtręt ale dla mnie to są bandyckie taktyki.

Pozdrawiam i dziękuje, IronHalik.

Edit: Jeszcze jedno pytanie - Ubezpieczyciel jest z Sopotu i tam załatwia sprawy, ja jestem z Leszna a komornik jest przy Sądzie Okręgowym Żary. Dlaczego tak jest?

Ostatnia edycja:
Koszty postępowania komorniczego obejmują zaliczkę na korespondencję (56,50 zł), zaliczka na zapytania do ZUS i US (ok 90 zł), koszty ew. dojazdu i opłaty za poszukiwanie majątku (81,50 zł). Koszty zastępstwa to koszty zastępstwa adwokackiego w egzekucji.

Kwoty nie są bandyckie, są to kwoty konieczne do ustalenia Twojego 'statusu' materialnego i wyegzekwowania należności.

Uniknąłbyś ich, gdybyś tylko zapłacił wcześniej.

Wierzyciel ma prawo wyboru komornika i może wybrać jakiegokolwiek.

Powrót