koszty komornicze-egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku jumpi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jumpi

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam. Miałem dług u wierzyciela, który skierował sprawę do komornika. Po wizycie komornika u mnie w domu, skontaktowałem się z wierzycielem, ustaliłem warunki spłaty należności w ratach i wywiązałem się z nich spłacając wszystko.
Otrzymałem od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania na wniosek wierzyciela i postanowienie o kosztach egzekucji do zapłaty (251,85zł). Czy komornik ma prawo żądać kosztów egzekucji skoro to nie on wyegzekwował należność?
Czy komornik miał prawo zająć samochód, którego współwłaścicielem jest moja żona? (samochód został zakupiony podczas trwania związku małżeńskiego więc stanowi majątek wspólny, ale dług powstał zanim małżeństwo zostało zawarte). Nie dostałem też jeszcze protokołu odwieszenia zajęcia ruchomości.

Najprawdopodobnie są to koszty związane z wizytą komornika u Ciebie w domu i czynnościami, które wykonał w terenie ( zajęcie ruchomości). W postanowieniu jest napisane czy koszty pokrył wierzyciel czy nie jak nie musisz je zapłacić komornikowi.Co do samochodu jeżeli został zajęty w tej sprawie a wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania to komornik wyda postanowienie o zwolnieniu samochodu ale najpewniej jest udać się do kancelarii i wyjaśnić to na miejscu.

Czy w takim razie mogę odwołać się tej decyzji? jestem osobą bezrobotną i w tej chwili jest to dla mnie duża kwota.

Można napisać skargę na czynności komornicze o ile nie minął 7 dniowy termin na jej złożenie.Koszt 100 złotych skarga no i 30 złotych ewentualne zażalenie na postanowienie sądu.

Uważam,że skarga będzie odrzucona przez Sąd jako bez zasadna.Na kwotę , o której mowa składa się zwrot kosztów poniesionych przez wierzyciela. Zgodnie z KPC wierzycielowi nalezy się zwrot tych kosztów o ile były one konieczne do prowadzenia egzekucji.Sam przyznałeś w pierwszym poście,że po wizycie komornika dogadałeś się z wierzycielam i uregulowałeś do jego rąk zobowiązanie.To wizyta komornika zdopingowała ciebie do załatwienia tej sprawy.

bardzo dziękuję za informacje.
A czy miał prawo zająć samochód?

ad 1
skarga jeżeli jest bezzasadna może byc co najwyżej oddalona a nie odrzucona,

w opisanej sprawie skarga jest bezpodstawna

ad2
komornik miał prawo zająć samochód

zgodnie z art. 845 par 2 k.p.c. 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. jak stwierdził Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 30 czerwca 1987 r. III CZP 41/86 "Zajęciu ruchomości będących we władaniu (współwładaniu) dłużnika (art. 845 § 2 kpc), wchodzących w skład majątku wspólnego dłużnika i jego małżonka, nie stoi na przeszkodzie okoliczność, że tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko dłużnikowi nie została nadana klauzula wykonalności także przeciwko jego małżonkowi (art. 787 § 1 kpc"

Powrót