Koszty komornicze - proszę o radę

• Autor wątku Autor wątku piotr2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr2009

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Proszę o radę. Miałem egzekucję komorniczą na niedużą kwotę 160 zł. Koszty egz. i sądowe powiększyły wierzytelność do 600 zł. Napisałem komornikowi że proszę o możliwość spłaty w ratach po 100 zł.
Dziś przyszło pismo od komornika że:

1) na podstawie przepisu art. 825 1 kpc wszczęte przeciwko dłużnikowi postępowanie egzekucyjne umarza

Uzasadnienie: wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w całości

Ale... Komornik ustalił koszty egzekucyjne w sprawie w wysokości 322 zł i w całości nimi mnie obciąża. I rozkłada mi je na raty.

Dla mnie to paranoja. Wierzyciel złożył wniosek o umorzenie i wg mnie dlatego że chce przekazać sprawę do komornika w Warszawie. Ten nowy komornik może naliczyć swoje koszty egzekucyjne a ja mam spłacić koszty naliczone przez twego komornika ? Nie wyegzekwował kwoty głównej 160 zł + koszty sądowe. bo sprawę umorzył i naliczył sobie od tego koszty egz 322 zł i powinienem to zapłacić i jak sprawa pójdzie do firmy windykacyjnej lub nowego komornika to też ?

Proszę o radę

W przypadku umorzenia egzekucji na wniosek wierzyciela komornik ma prawo naliczyć opłatę w wysokości 5% świadczenia pozostałego do wyegzekwowania.
Jednakże przy kwotach które Pan wymienił nie powinna to być kwota 322zł ale 271,67zł (opłata minimalna), chyba że komornik do tej kwoty dodał poniesione przez siebie w sprawie wydatki.

Mam podobny problem,tylko że u mnie ta kwota "kosztów" jest niemała bo aż 23 tyś.

Dziękuję za info. Ale czy to logiczne ? Wierzyciel z nakazem zapłaty może pójść do drugiego komornika i drugi komornik naliczy swoje koszty. Tak więc od należności 160 zł będę musiał zapłacić koszty egz. 2 razy po 271,67 zł ? bo każdy komornik nalicza swoje koszty

I tu nasuwa sie pytanie-A co wtedy,gdy wierzyciel zgłosi wniosek do tego samego komornika o ponowne wszczęcie egzekucji?? Wtedy nalicza koszta 2 razy?

adriannas napisał:
I tu nasuwa sie pytanie-A co wtedy,gdy wierzyciel zgłosi wniosek do tego samego komornika o ponowne wszczęcie egzekucji?? Wtedy nalicza koszta 2 razy?

Tak

piotr2009 napisał:
Dziękuję za info. Ale czy to logiczne ? Wierzyciel z nakazem zapłaty może pójść do drugiego komornika i drugi komornik naliczy swoje koszty. Tak więc od należności 160 zł będę musiał zapłacić koszty egz. 2 razy po 271,67 zł ? bo każdy komornik nalicza swoje koszty

Zgadza się.
Przepis ten ma na celu uchronienie komornika przed zbędnym wszczynaniem postępowania egzekucyjnego.
Ustawodawcy nie interesuje z jakiego powodu egzekucja jest umarzana przez wierzyciela...powody mogą być różne - zmiana komornika, ugoda z dłużnikiem, rezygnacja z dochodzenia roszczenia itp. - nie zmienia to faktu że osobą stratną w takiej sytuacji jest komornik, który musi sprawę zarejestrować, dokonać czynności a w zamian otrzymuje to że wierzyciel rezygnuje.
Skierowanie sprawy do komornika ma być krokiem przemyślanym, a niestety wiele osób tego nie rozumie.

@adriannas

Jest dokładnie jak napisał ubek. To są dwa oddzielne postępowania...w każdym jest odrębna opłata.

Powtarzam to co napisałem powyżej...postępowanie egzekucyjne jest dość ważną procedurą uregulowaną w kpc i nie można a raczej nie powinno się nią żonglować wedle swojego uznania...oczywiście jest to możliwe...ale są ponoszone koszty...w tym opłaty.
Egzekucja ma być przemyślana i należy stosować się do jej rygorów.

Ostatnia edycja:
dziękuję za info

Czy mogę napisać do komornika wniosek o zwolnienie mnie z kosztów egzekucyjnych ? Co powinienem w takim wniosku zawrzeć ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Móc Pan może ale ten wniosek nie zostanie pozytywnie rozpatrzony. Zgodziłby się Pan z odebrania Panu wynagrodzenia? Wątpię ;)

Bartata napisał:
Zgadza się.
Przepis ten ma na celu uchronienie komornika przed zbędnym wszczynaniem postępowania egzekucyjnego.
Ustawodawcy nie interesuje z jakiego powodu egzekucja jest umarzana przez wierzyciela...powody mogą być różne - zmiana komornika, ugoda z dłużnikiem, rezygnacja z dochodzenia roszczenia itp. - nie zmienia to faktu że osobą stratną w takiej sytuacji jest komornik, który musi sprawę zarejestrować, dokonać czynności a w zamian otrzymuje to że wierzyciel rezygnuje.
Skierowanie sprawy do komornika ma być krokiem przemyślanym, a niestety wiele osób tego nie rozumie.

@adriannas

Jest dokładnie jak napisał ubek. To są dwa oddzielne postępowania...w każdym jest odrębna opłata.

Powtarzam to co napisałem powyżej...postępowanie egzekucyjne jest dość ważną procedurą uregulowaną w kpc i nie można a raczej nie powinno się nią żonglować wedle swojego uznania...oczywiście jest to możliwe...ale są ponoszone koszty...w tym opłaty.
Egzekucja ma być przemyślana i należy stosować się do jej rygorów.

A kiedy mówimy o bezpodstawnej egzekucji? Bo skoro wierzyciel np.nie wnosi o wycenę majatku dłużnika,albo sprzedaje dług innej firmie-to jak to jest? A co w sytuacji,gdy komornik nie wyegzekwuje ani złotówki,też nalicza koszta? Czy komornik w takiej sytuacji przy ustalaniu kosztów musi wykazać co na te koszty sie składa?

w omawianym przypadku..zakładając, że postępowanie zostało wszczęte u innego komornika ''na nowo, nie wiadomo po co i na co?'' (nie przekazane) można wnioskować o obciążenie opłatą oraz wszelkimi kosztami egzekucyjnymi w ''nowej sprawie'' wierzyciela, ze względu na niecelowość wszęcia postępowania..w przypadku odmowy ze strony komornika można wnieść skargę do właściwego SR opartą na w/w zarzutach..

Moim zdaniem wierzyciel ma pełną dowolność w kierowaniu sprawy do innego komornika (oprócz pewnych ograniczeń prawnych) i nie ma podstaw do obciążenia go opłatą niecelowo wszczętej egzekucji.

@adriannas - tak komornikowi należy się opłata jeżeli wierzyciel umorzył egzekucję a komornik nie wyegzekwował nic.

Ostatnia edycja:
Powrót