Koszty komornicze

• Autor wątku Autor wątku Gabriela10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafal_26 napisał:
Na uczono, że nawet pomimo wpłaty "dobrowolnej" PO WSZCZĘCIU egzekucji, uznajemy ją za dokonane w celu uniknięcia przymusu..
Zgadzam się z Tobą rafal_26.
Ale gdyby rzeczywiście to było tak jednoznaczne - to wtedy w moim poście skończyłoby się na tym fajnym przysłowiu :D

rafal_26 napisał:
Na uczono, że nawet pomimo wpłaty "dobrowolnej" PO WSZCZĘCIU egzekucji, uznajemy ją za dokonane w celu uniknięcia przymusu.

Z tego względu są szanse na odzyskanie tej kasy. Oczywiście dotyczy to roszczenia w ogóle nie należnego (vide: pytająca nie dostała w ogóle kredytu), a nie zapłaty za zobowiązanie przedawnione.
Bardzo dziękuję za pomoc. Skontaktuję się z prawnikiem. Sama faktycznie nie jestem w stanie stwierdzić czy instnieją szansę na odzyskanie tych pieniędzy.
Dziękuję i pozdrawiam.

Witam wszystkich, mam wielki problem odnośnie kosztów komorniczych.
Wierzyciel złożył u komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w sprawie wobec zbiegu egzekucji z innym komornikiem.W związku z tym,wzywa mnie do zapłaty niepokrytych kosztów postępowania,w terminie 7 dni.Czy jest to rutynowa procedura? I dla czego ja mam to zapłacić skoro wierzyciel złożył wniosek?

Jeżeli Pan/Pani jest dłużnikiem to odpowiedź nasuwa się sama dlaczego.

A w jaki sposób komornik może wyegzekwować te koszty?W tym momencie sam staje się wierzycielem, więc czy sam sobie może egzekwować czy podaje sprawę do innego komornika?Skoro sprawę prowadził wcześniej, to czy teraz może spróbować mi zabrać jakieś dobra materialne? Czy może wezwać mnie na jakieś przedstawienie posiadanego majątku? Proszę o szybką odpowiedz.Pozdrawiam

Może skierować sprawę do innego komornika.

Powrót