Koszty komornicze

• Autor wątku Autor wątku Maritka1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Maritka1970

Maritka1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,
tak krótko reasumując : 16 kwietnia 2014 odbyła się rozprawa, na której Sąd Rejonowy w Warszawie oddalił powództwo przeciwko mnie w całości, po złożeniu przez mnie skutecznego sprzeciwu do pozwu; Dnia 9 kwietnia 2014 wydał ten sam Sąd już postanowienie o uchyleniu nakazu zapłaty z roku 2003, mimo to Komornik który zajął moje konto zabezpieczając wierzytelności w styczniu 2014, do teraz czyli do dnia 22 lipca nie umorzył postępowania. Dnia 22.07.2014 doczekałam się umorzenia postępowania ale nie wycofania egzekucji z banku, ale nie o to chodzi .... wraz z postanowieniem o umorzeniu przez komornika postępowania na podstawie art 825 pkt 2 oraz art. 770 kpc, art. 39, 49 i 53a ustawy z dnia 29.08.1997 o komornikach sądowych, nałożył na mnie obowiązek uiszczenia kosztów postępowania egzekucyjnego w całości to jest koszty zapytań - 40 zł + Doręczenia korespondencji - 40 zł + zlecenie poszukiwania majątku - 60 zł. I moje pytanie ... co mogę zrobić aby nie zapłacić i bardzo ważne - kiedy, po jakim czasie tego rodzaju postanowienie komornicze jest prawomocne? Bardzo prosze o pilną odpowiedź bo w necie znalazłam bardzo sprzeczne informacje na ten temat. Marta

Przeczytaj dokładnie treść - przecież umorzenie w trybie art 825 pkt 2 kpc nie obciąża dłużnika dodatkowymi kosztami. Podejrzewam, że chodzi o to, iż komornik ustalił koszty, które już pobrał od ciebie i teraz ty te koszty masz sobie odzyskać od wierzyciela.

Nie, nie komornik nie dostał od mojego banku ani złotówki ... ano doczytałam że nie powinien mnie obciążyć żadnymi kosztami, tylko co mam teraz zrobić, skoro i tak wydał takie postanowienie ??? z dopiskiem ze po uprawomocnieniu nie potrzebuje ono nadania klauzuli wykonalności? co zrobić, żeby mądrze uniknąć kolejnych problemów?

Przepisz treść postanowienia - może kosztami obciąża wierzyciela? Tak powinno być.

Mało tego... komornik jeszcze podzielił koszty które mam zwrócić, 80 zł do wierzyciela a resztę do komornika,

postanawia:
1. na wniosek dłużnika postępowanie egzekucyjne umorzyć
2. ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w kwocie 141,84 zł i w cąłości obciążyć nimi dłużnika i orzec o ich zwrocie na rzecz wierzyciela w kwocie 80,47 zł Komornika Sądowego w kwocie 61,37 zł
3. odesłać tytuł wykonawczy wierzycielowi

a wszystko na podstawie art 825 pkt 2 oraz art 770 kpc, art 39,49 9 53a ustawy o komornikach

art 49 pkt 4 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Jeśli się nie mylę, to należy zaskarżyć to postanowienie

czyli do Sądu skargę na Komornika? ile mam czasu? po ilu dniach się uprawomocnia to postanowienie komornika ?

7 dni od daty otrzymania. Niech jednak jeszcze ktoś się wypowie w temacie.

bardzo dziękuję, może uda się że jeszcze ktoś się wypowie, miałam nadzieję ze z tym upierdliwym komornikiem to będzie koniec ale najwyraźniej nie .... on bardzo chce tej mojej skargi, ustawa mówi wyraźnie ale co tam dla komornika jakaś tam ustawa ... bardzo proszę o jakieś rady jeszcze

Nie ma rady ,jedynie skarga.Ot taka samowola komornika.

Powrót