koszty komornicze

• Autor wątku Autor wątku iwona1123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona1123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pytanie: Witam,mam problem z komornikiem. Play sprzedał dług 42 zł :x(ja nadal jestem ich klientem rachunki na 300 miesiecznie i zero informacji z strony play o długu) firmie windykacyjnej ,ta złożyła sprawę do e-sadu. Uzyskali wyrok i klauzule wykonalnosci. Ja dowiaduje sie o długu po zajeciu konta i 3 dni pozniej pismo od komornika. w miedzyczasie przeprowadzilismy sie i pod tamtym adresem nie mieszkalismy prawie 3 lata. Zlozyłam do e-sadu pismo o doreczenie prawidłowe nakazu ,z urzedu cofniecie klauzuli i poinformowanie komornika. Sad poinformował komornika ze wyrok nie jest prawomocny, ale ten odblokował konto na wniosek wierzyciela bo spłaciłam dlug z nakazu .Napisłam odpowiedz na pozew o odrzucenie roszczenia w całosci bo dlug spłacony.Sad oddał sprawę do sadu w miejscu zamieszkania. Komornik nalicza mi koszty za podjecie czynnosci i wydaje postanowienie o zaplate w ciagu 7 dni. Skoro wyrok był nieprawomocny to dlaczego ja musze płacic koszty komornikowi? Logicznie wyroku nie ma i moim zdaniem powinien zadac zwrotu od wierzyciela ,bo ten nie podał prawidłowego adresu.:mad:Czy muszę płacić ? ile razy bedę płacic - z nakazu ,teraz koszty a za chwile sprawa w sadzie?co zrobic?

możesz zaskarżyć te postanowienie w ciągu 7dni od dnia doręczenia do sądu koszt 100,00zł (skarga na czynności komornicze).

Pokaż to postanowienie, bo skarga może być bezzasadna

Postanowienie na wniosek wierzyciela o worzeniu postepowania art 825 pkt 1
w sprawie
przeciwko postanowił
1) na podstawie przepisu art 825 pkt 1 kpc postepowanie umorzyc
2) na podstawie art 49,2 ustawy o komornikach ustalic opłatęstosunkową w kwocie 170 zl i obciążyć nimi dłużnika na podstawie art 770 kpc
3) na podstawie art 53 a ustawy o komornikach ustalic opłatę stałą 66 zł i obciażyć dłużnika na podst art 770 kcp
4) przyznac wierzycielowi za adwokata 15 zł na podst art 770 kcp
5 ) ustalić wydatki gotówkowe
a) koszty doreczenia srod pienieznych art 93,2,6 ........1 zł
b) koszty uzyskania informacji art 93,2,7............53 zl
c) koszty doreczenia korespondencji art 39,2,8.........43
i w całości obciążyć dlużnika art 770 kpc
6 0 pobrac podatek wat 23%....54 zl

uzasadnienie Wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postepowania egzekucyjnego w całośći.Powyższe koszty zostały zapłacone do kwoty 130 przez wierzyciela do zapłaty przez dluznika 260 zł

Wczesniej:postanowienie o zawieszeniu postepowania na podst art 820 3 kpc w dniu 31 05 2016

Ja już miałam zapłacone w kwietniu po prawidłowo dostarczonym nakazie zapłaty , sad w maju wydał postanowienie o powiadomieniu komornika ze wyrok jest nieprawomocny .Powiadomił go. konto komornik odblokował 24 czerwiec.
26 przyszło to postanowienie o kosztach.
Nie mieszkalismy pod tamtym adresem 3 lata

Powrót