koszty komornicze

• Autor wątku Autor wątku dziki20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziki20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam jestem spadkobierca po zmarłej mamie. Mama miala dlug ktory był juz u komornika ale nie zdazyła wplacic mu ani jednej raty jednak ja po jej smierci dogadalem sie z wierzycielem i na podstawie porozumienia z wierzycielem splacilem dlug po zmarlej mamie wplacajac pieniadze na konto wierzyciela ale jak sie okazalo po roku czasu od splaty wierzyciel domaga sie odemnie zaplaty kosztow komorniczych ktore poniosł a o ktyrych nie bylo mowy w porozumieniu czy ma do tego prawo ? czy koszty komornicze wchodza w sklad spadku ?

W skład spadku nie, natomiast wchodzą w skład długu po spadkodawcy, o ile zostało już wszczęte postępowanie egzekucyjne. Jeżeli porozumienie z wierzycielem nie obejmowało kosztów, to teoretycznie nie miał prawa ich ściągać. Pytanie tylko, czy to porozumienie miało jakąś sformalizowaną formę, czy to była taka luźna pogadanka. W tym drugim przypadku ciężko może być udowodnić na co się umawialiście. Koszt komornicze są obligatoryjnie naliczane do zasądzonej należności głównej wraz z kosztami postępowania sądowego, odsetkami i kosztami postępowania o nadanie klauzuli wykonalności i ktoś te koszty i tak będzie musiał zapłacić.

Dziekuje za odpowiedz

Porozumienie z wierzycielem zostało sporzadzone w formie pisemnej w 2 egzemplarzach po jednym dla stron a wnim niema nic o kosztach komorniczych ponadto wierzyciel zaplacil komornikowi koszty i teraz próbuje po roku czasu odzyskac je ode mnie

Powrót