koszty opieki osób trzecich

• Autor wątku Autor wątku mar26pp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar26pp

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Mam dwa pytania dotyczące zwrotu kosztów opieki osób trzecich nad poszkodowanym. Do tej pory udało mi się ustalic że nie mogą one przekraczac kwoty która wiązałaby się z zaangażowaniem do tego celu osoby wykwaliwikowanej. Czy na możliwośc ubiegania się o świadczenie tego typu ma wpływ czy osobą sprawującą pomoc jako osoba trzecia jest to osoba obca, czy spokrewniona z poszkodowanym.
W jaki sposób należy udokumentowac takową opiekę przed sądem. Zakładamy oczywiście że jest ona świadczona przez osobę nie prowadzącą działalności gospodarczej, czyli nie jest w stanie wystawic rachunku ewentualnie faktury?

Mam opracowania na ten temat daj maila toCi wyślę.

[cytat:14zeznpj]
Czy na możliwośc ubiegania się o świadczenie tego typu ma wpływ czy osobą sprawującą pomoc jako osoba trzecia jest to osoba obca, czy spokrewniona z poszkodowanym.
[/cytat:14zeznpj]

Bez znaczenia jest, kto się opiekuje poszkodowanym. Istotne jedynie jest to, czy potrzebuje opieki.

[cytat:14zeznpj]
W jaki sposób należy udokumentowac takową opiekę przed sądem. Zakładamy oczywiście że jest ona świadczona przez osobę nie prowadzącą działalności gospodarczej, czyli nie jest w stanie wystawic rachunku ewentualnie faktury?
[/cytat:14zeznpj]

Nalezy powołać biegłego (lekarza), którego zadaniem będzie ocena przez jaki okres, i ile godzin dziennie poszkodowany wymaga opieki. Stawak godzinowa to od 5 do 10 zł. Do utalenia ewentualnie w urzedzie miasta.

W naszym urzędzie miasta takowa stawka wynosi 13 zł godzina. Na to akurat mamy zaświadcznie.

Powrót