koszty poprzedniej egzekucji

• Autor wątku Autor wątku koanula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koanula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam, mam pytanie o podstawę do egzekwowania kosztów poprzedniej egzekucji, czy dla komornika który teraz proawdzi egzekucje jest to prawomocne postanowienie o kosztach wydane przez poprzedniego komornika czy tez wystarczająca powinna być adnotacja poczyniona na tytule wykonawczym?

Moim zdaniem, zgodnie z art. 770(1) kpc, konieczne jest jednak również prawomocne postanowienie o kosztach.

Zastosowanie 770(1) widzę raczej w sytuacji, kiedy to komornik chce ściągnąć koszty zasądzone dla siebie swoim postanowieniem ("pod rygorem egzekucji").

Być może masz rację, niemniej jednak w tym roku miałam jeden przypadek egzekucji poprzednich kosztów i komornik działał na podstawie samej pieczątki.

Przychylam się do zdania lokaty...dla takiej pieczątki nie znajduję żadnego uzasadnienia w przepisach.
Art. 816 kpc również nie dotyczy tej sytuacji - na tytule należy zaznaczyć wynik egzekucji aby uniknąć ponownej egzekucji w zakresie w jakim tytuł został zrealizowany. Przepis ten wg. mnie nie reguluje wpisywania kosztów poprzedniej egzekucji na tytule...reguluje to art. 770 i 770(1) - konieczność wydania postanowienia.

Jednakże...jak przypadków na podstawie pieczątki miałem nieco więcej niż jeden.

Powrót