koszty procesowe-"przywłaszczenie"?

• Autor wątku Autor wątku engi2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

engi2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mialam debet na karcie, sprawą zajeła sie firma intrum . Zaplacilam nalezna kwote bankowi WBK i 825 kosztow procesowych firmie intrum. Międzyczasie WbK wycofał sprawe z intrum i chcial dlug sprzedac. Rozmawiałam z Pania z WBK i stwierdziła ze koszty procesowe nie należa sie firmie intrum poniewaz sprawy juz nie prowadza i dlug jest w sprzedazy z saldem 0. Teraz pytanie jakie pismo wystosowac zeby intrum oddal pieniadze? dzownilam do nich tydz temu i pan stwierdzil ze koszty im sie nie naleza ale w sumie on nie wie co dalej .Komornik powiedzial ze to przywłaszczenie i powinni oddac pieniadze w poskokach.

Teraz pytanie jakie pismo wystosowac zeby intrum oddal pieniadze?
Żadne, mają obowiązek oddać bez wezwania. Jeśli cokolwiek, to wezwanie do zapłaty. Tylko, że nie musisz.

wlasnie teraz dzownilam do nich to pan przez telefon stwierdzil ze jednak im sie naleza bo rozmawial z klientem czyli wbk , ale nawet nie wiedzial o jaka sprawe chodzi. wiec chyba musze wystosowac pismo

Jak uważasz. Ja bym wnosił od razu pozew do sądu o zapłatę. Jak oni sami nie wiedzą, czy należne, czy nienależne, to znaczy, że pisanie do nich nie ma sensu - nie masz obowiązku, a list i tak wyląduje w koszu. Żeby rozmawiać z kimś o zwrocie długu to musi to być osoba, która w ogóle uznaje dług - skoro oni nie uznają, że są Ci winni pieniądze, to nie ma z kim i o czym gadać.

A to, że zrobiłaś błąd przelewając im te pieniądze to już sprawa oczywista - sąd chyba wyraźnie w nakazie zapłaty/wyroku orzekł o kosztach... I komu są one należne. Należało zapłacić zgodnie z tym, co kazał sąd.

no chyba,że akurat rozmawiałam z jakas niekompetenta osoba. czy zwykle wezwanie do zaplaty wystarczy? narazie bym wolała to bez sadu zalatwic chyba ze sie faktycznie nie da.

Przelałam im bo wtedy oni mieli sprawę i sie tym zajmowali i koszty im sie nalezaly, ale sprawa po 3 dniach zostala wycofana bo WBK wystawil dlug na sprzedaz a przelew poszedl juz na konto intrum

Przelałam im bo wtedy oni mieli sprawę i sie tym zajmowali i koszty im sie nalezaly
Tego akurat kompletnie nie rozumiem. Jesli wierzycielem był BZWBK (a na to wygląda, że był, skoro po 3 dniach wycofał sprawę i wystawił dług, to nim był), a oni działali tylko na zlecenie, to nie należało nic (w tym kosztów sądowych) wpłacać im - tylko wierzycielowi, tj. bzwbk, zgodnie z wyrokiem. Jeśli dla Ciebie ważniejsze były pisemka od nich, niż wyrok sądu - to teraz trzeba to właśnie odkręcać.

Nabrałem wątpliwości, czy to w ogóle są koszty sądowe, czy w ogóle (komukolwiek) są należne...

Z czego wynikało to, że im to wpłaciłaś? Wyrok? Nakaz z sądu? Już mniejsza czy im czy BZWBK... Kto był powodem? Co sąd zasądził? Ciebie nie interesuje na razie kto komu sprzedał wierzytelność. Na razie.

No wlasnie WBK mnie skierowal do Intrum i prawnik u ktroego bylam ze koszta sie naleza intrum, a naleznosc glowna tylko do WBK. wiec glupia zadzwonilam do intrum podal mi kwote i przelalam ;O a pozniej jak dzwonilam czy dotarl przelew to juz nie bylo sprawy w intrum i kasa sobie u nich lezy w najlepsze juz z miesiac
egzekucja prowadzona na podstawie tytulu wykonawczego :
Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym wydane przez Sad Rejonowy Lublin z dnia 13.04.2018 zaopatrzony w klauzule wykonalnosci z dnia 11.07.2018.
Dzwonilam dzis jesczze raz do intrum to powiedziele ze nie beda ze mna rozmawiac bo nie ma nr sprawy to jakby rozmawiali z osoba widmo. Kurde jaka jestem zła, chcialam miec wszytsko zalatwione a teraz sie to bedzie wlec za mna . Jeszcze WBK wystawil dług ktory byl juz splacony i teraz sobie wisi na sprzedaz ale z saldem zerowym

a jak rozmawialam jakis czas temu z komornikiem gdy juz postepowanie zostalo zawieszone to wlasnie mowil ze jezeli oni nie maja sprawy w systemie i dlug jest na sprzedaz to jest to przywlaszczenie pieniedzy i musza oddac . Ale im sie nie pali.
Dzwonic nie ma co. Czy ja musze w wezwaniu o zapalte tlumaczyc sie z czego to wynika? czy moge poprostu napisac ze wzywam o zaplate nienaleznie pobranej oplaty w wysokosci 825 zl z dnia (dzien przelewu ktory wyslalam) na taki i taki nr konta i koniec ?

Ostatnia edycja:
Nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym wydane przez Sad Rejonowy Lublin z dnia 13.04.2018 zaopatrzony w klauzule wykonalnosci z dnia 11.07.2018.
I zapłaciłaś niezgodnie z nakazem, to teraz masz. Ale przynajmniej wiadomo na jakiej podstawie.

Wezwij do zwrotu Intrum. Pisemnie. Ale pewnie nie zwrócą.

a jak rozmawialam jakis czas temu z komornikiem gdy juz postepowanie zostalo zawieszone to wlasnie mowil ze jezeli oni nie maja sprawy w systemie i dlug jest na sprzedaz to jest to przywlaszczenie pieniedzy i musza oddac .
Bzdury gadał, to nie jest przywłaszczenie tylko bezpodstawne wzbogacenie.

Czy ja musze w wezwaniu o zapalte tlumaczyc sie z czego to wynika?
Nie musisz, przecież w ogóle nie musisz wzywać, możesz od razu pozwać. Wezwanie i tak oleją.

;/
to co od razu sąd?
a koszta mi chociaz zwroca ktore poniose?:mad:
czyli nie pisac wezwania do zaplaty.. to fakt na infolinii tez mnie olewaja to czego sie tu spodziewac ;O

W dniu.... dokona
ł
em przelewu bankowego na Pa
ń
stwa konto, w kwocie
.... .
Informuj
ę
, i
ż
pieni
ą
dze zosta
ł
y przelane omy
ł
kowo,
nie jestem zobowi
ą
zany
do
ś
wiadczenia na Pa
ń
stwa rzecz
.
Zgodnie z art. 410 kodeksu cywilnego dosz
ł
o do nienale
ż
nego
ś
wiadczenia,
natomiast Pa
ń
stwo zostali bezpodstawnie wzbogaceni (art. 405 k.c.).
Zatem
wzywam
Pa
ń
stwa do zwrotu wp
ł
aconych pieni
ę
dzy, na podane konto bankowe
.............. w terminie ......... od dor
ę
czenia niniejszego pisma.
Ponadto informuj
ę
,
ż
e je
ż
eli b
ę
d
ą
opó
ź
nia
ć
si
ę
Pa
ń
stwo ze spe
ł
nieniem
ś
wiadczenia, b
ę
d
ę
zmuszony do skierow
ania sprawy na drog
ę
s
ą
dow
ą
oraz
za
żą
dam odsetek
za czas opó
ź
nienia.

a takie pismo moge wystosowac?
przepraszam,ze takim ciągiem ale inaczej nie mogłam wkleic.

Możesz zasadniczo wysłać, przynajmniej nie powiedzą potem, że nie wiedzieli. Na forum jest opcja edytuj, to, co robisz kwalifikuje się do łamania regulaminu, takie wstawianie posta pod postem.

a koszta mi chociaz zwroca ktore poniose?
Oczywiście.

dziękuje za rady , napisałam pismo o bezpodstawne wzbogacenie, dziś dzwonili bo nie mogli znalezc przelewu oraz że dział reklamacji sie tym zajmie.Zobaczymy co będzie dalej i czy czegos nie wymysla.

Powrót