Koszty procesowe

• Autor wątku Autor wątku Neithan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neithan

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.

Mam pytanie odnośnie następującej sytuacji:

Jakiś czas temu dostałam mandat w PKP za jazdę bez biletu. Niestety, nie mając pieniędzy, nie zapłaciłam go w terminie podanym przez PKP. Później dostałam list z firmy windykacyjnej, do której napisałam prośbę o przełożenie terminu spłaty na okolice września/października (akurat rozpoczynać miałam studia i liczyłam na stypendium socjalne, z którego bym mandat spłaciła). Zamiast odpowiedzi, po kilku miesiącach dostałam kolejny list od firmy windykacyjnej z sugestia natychmiastowego spłacenia mandatu, inaczej sprawa pójdzie do sądu. Jednakże list ten przeczytałam znacznie później (przyszedł na adres, pod którym nie mieszkałam aktualnie,m a przeczytałam go dopiero po powrocie). I teraz, posługując sie datami: dnia 08 sierpnia zadzwoniłam do chłopaka, który mieszka na drugim końcu i poprosiłam o spłatę tego mandatu na numer podany przez firmę windykacyjną. W tym samym czasie, tego samego dnia, mój dziadek odebrał z sądu list polecony, w którym dostałam wezwanie do zapłaty za mandat i za koszty procesowe (o których nikt mnie nie informował).

I tu moje pytanie - czy sąd może ode mnie wymagać spłaty kosztów procesowych, o których nie wiedziałam w momencie spłacania mandatu (przypominam, tego samego dnia spłaciłam dług i dostałam list) :?:

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Co dokładnie przyszło z Sądu? (czy aby nie był to wyrok i czy koszty nie są kosztami procesu sądowego?).

Przyszedł "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym".

Mam zapłacić 160zł za mandat (już zapłaciłam) i 85zł kosztów procesu + 60zł kosztów zastępstwa procesowego (o procesie jakimkolwiek nic nie wiedziałam).

Co do zasady masz prawo zaskarżyć rozstrzygnięcie o kosztach procesu, ale skoro przegrałaś proces (a to było m.in.skutkiem niepłacenie wcześniej) to zasadą jest również m.in.to, że powinnaś ponieść koszty procesu wywołanego przez Twoje niewywiązanie się ze zobowiązania zapłaty kary.
Są sytuacje gdy Sąd wyjątkowo może nieobciążać kosztami strony przegranej (w całości lub części) ale nie znając sprawy trudno ocenić czy Sąd miał tu podstawy by Cię kosztami nie obciążać i czy słusznie postąpił kierując się ogólną zasadą, że przegrany ponosi koszty.

Powrót