koszty procesu - raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku kopa_rex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kopa_rex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, mam mętlik w głowie
wygrałem sprawę - miałem ustanowionego pełnomocnika - radcę prawnego
była ustalona kwota za postępowanie przedsądowe i przygotowanie pozwu -
w mailu było tez stwierdzenie: "Wszystkie powyższe koszty będą rozliczone w razie pozytywnego orzeczenia sądu z kosztów zastępstwa jakie będzie zobowiązany Panu zwrócić przeciwnik"
sprawę wygrałem - zostały zasądzone koszty procesu
i dopiero na tym etapie dowiedziałem się że różnica która powstała po odjęciu kwoty za postępowanie przedsądowe i przygotowanie pozwu należy się radcy prawnemu.
Nie chcę bynajmniej nikomu 'zabierać' jego wynagrodzenia i bogacić się nie moimi pieniędzmi ale też nie chciałbym żeby ktoś brał większe wynagrodzenie niż to było ustalone.
Dlatego mam pytanie - czy mam zwrócić te pieniądze oczywiście jak je odzyskam /przez komornika/ radcy prawnemu ??

Musisz zapłacić tyle, na ile się umówiliście.
To ile zasądził sąd (zapewne w oparciu o stawki minimalne) to zupełnie inna bajka. Jeśli kwota zasądzona od strony przeciwnej jest niższa to różnicę musisz pokryć sam.

Yozayan napisał:
Musisz zapłacić tyle, na ile się umówiliście.
To ile zasądził sąd (zapewne w oparciu o stawki minimalne) to zupełnie inna bajka. Jeśli kwota zasądzona od strony przeciwnej jest niższa to różnicę musisz pokryć sam.
nie o to chodzi - kwota jest wyższa dlatego pytanie co z tą 'nadwyżką'

Agnieszka3M napisał:
w postępowaniu sądowym był Pan reprezentowany przez radcę?
tak przez radcę poprzez pełnomocnictwo do działania w moim imieniu

Agnieszka3M napisał:
a za reprezentację przed sądem?
cyt. z maila przed podjęciem działań : (...) koszty reprezentacji przez radcę prawnego to .... netto za etap przedsądowy oraz ...... za przygotowanie pozwu gdyby etap przedsądowy był nieskuteczny. Do powyższych kosztów należy dodać stawiennictwo radcy na rozprawach jezeli będzie konieczne (około ...... za rozprawę). Wszystkie powyższe koszty będą rozliczone w razie pozytywnego orzeczenia sądu z kosztów zastępstwa jakie będzie zobowiązany Panu zwrócić przeciwnik (...)

te dwie kwoty pierwsze zapłaciłem, stawiennictwo nie było konieczne.

Powrót