koszty procesu

• Autor wątku Autor wątku krak-us
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krak-us

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Dostałem właśnie "Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym" i mam zamiar złożyć sprzeciw. Rozumiem że sprzeciw może dotyczyć pozwu. A co z kosztami procesu - czy można je zaskarżyć i na jakiej podstawie? Może można ze względu na trudności materialne?

Pozdrawiam
Krak-us

Witam ponownie!

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. W przysłanym piśmie sąd nakazuje zapłacenie powodowi(czyli mnie) 500 zł oraz kwotę 210 zł kosztów sądowych.

Jakie mogą być koszty sądowe w przypadku gdy złożę sprzeciw, dojdzie do procesu i przegram?
Jak to wygląda w sytuacji jeśli złożę sprzeciw wobec części zarzutów i wygram?
Co oznacza informacja w Pouczeniu: Na rozstrzygnięcie w zakresie kosztów procesu - zawarte w wydanym nakazie zapłaty przysługuje środek zaskarżenia w
postaci (...) skargi na orzeczenie referendarza sądowego wnoszonej w terminie 7 dni od dnia doręczenia nakazu sądowego...?

pozdrawiam
krak-us

koszty procesu czyli 5% wartosci sporu, jezeli druga strona wygra zwrot za udział pełnomocnika jeżeli druga strona go będzie miała

_Kinia_ napisał:
koszty procesu czyli 5% wartosci sporu, jezeli druga strona wygra zwrot za udział pełnomocnika jeżeli druga strona go będzie miała

Nie koniecznie, bo sprawa chyba toczy się w postępowaniu uproszczonym, więc opłata od pozwu może być stała.

W każdy razie wniesienie sprzeciwu co do zasady nie zwiększa kosztów postępowania wskazanych w nakazie zapłaty, chyba że w toku postępowania będą dodatkowe koszty (np. biegły sądowy, dojazd świadków, pełnomocnik procesowy nie uwzględniony w nakazie etc.). Oczywiście w przypadku zaskarżenia późniejszego wyroku apelacją trzeba będzie osobno pokryć koszty postępowania przed sądem II instancji.

Powrót