Koszty prowadzenia egzekucji - alimenty

• Autor wątku Autor wątku leszeks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszeks

Witam
dzisiaj otrzymalem pismo od Pana Komornika: POSTANOWIENIE NA WNIOSEK WIERZYCIELA o umorzeniu postepowania art 825 pkt 1 kcp. radosc zawitala w moim sercu, lecz nie na dlugo, jednoczesnie otrzymalem rowniez pismo: POSTANOWIENIE - w pismie tym Pan Komornik postanowil:
1) ustalic koszty niezbedne do celowego przeprowadzenia egzekucji w sprawie w wysokosci:

Doreczenie korespondencji (art.39.2.8.) 54,55zl
Oplata stosunkowa z art. 49.1(15%) 148,12zl
Oplata stosunkowa z art. 49.1(8%) 814,41zl
Razem koszty wyniosly: 1017,08
i w calosci obciazyc nimi dluznika

2) zakonczyc postepowanie egzekucyjne w sprawie

niestety nie rozumie z kad wziely sie tak duze kwoty zwiazane z kosztami egzekucji. przeciez otrzymalem pismo: ZAWIADOMIENIE O WSZCZECIU EGZEKUCJI oraz ZAJECIE wynagrodzenia za prace oraz wierzytelnosci zasilku chorobowego i wezwanie do dokonania potracen - w ktorym to okreslono:

celem zaspokojenia naleznosci:
Od stycznia 2011r. ( alimenty biezace 1000,00 zl + oplata 80zl)
lacznie miesiecznie po 1080,00zl platne z gory do 10-tego kazdego miesiaca
alimenty zalegle na rzecz wierzyciela 1000,zl
odsetki do 15-12-2010r 1,78zl
w przypadku zwloki rozniez dalsze odsetki .......
koszty postepowania w procesie 56,75zl
oplata egzekucyjna 135,84zl
wydatki gotowkowe 16,95zl

przeciez Pan komornik pobieral co miesiac kwote 80 zl wiecej anizeli wynosily alimenty.

w jaki sposob wyliczyl : Doreczenie korespondencji (art.39.2.8.) 54,55zl - otrzymalem od Pana komornika 3 listy : 1 - zawiadomienie o wstrzeciu egzekucji, 2 - odrzucenie wniosku o umozenie egzekucji oraz 3 - zawiadomienie o umozeniu egzekucji, niestety sa to 3 listy liczac po 5zl za sztuke nie wychodzi kwota 54,55zl a tym bardziej ze list nr 1 jest objety art.39.8

dlaczego Pan komornik wykazal dwukrotnie podczas ustalenia kosztow:
i z kad wziely sie te wartosci procentowe 15 oraz 8?

bardzo prosze o pomoc i wyjasnienie mi moich watpliwosci,
pozdrawiam

a co ty chlopie myslales ze komornik wysyla tylko do ciebie pisma ? Kazde prawie ze pismo wysylane jest nie tylko tobie ale tez wierzycielom( swoja droga zaw. o wszczeciu egzekucji jest nieodplatne)Ty pokrywasz koszta tej korespondencji. nie ma lekko. w przypadku umorzenia na wniosekl, zajecie wynagrodzenia co do zasady 3x5.65 + zajecie renty/em. 3x5,65 juz masz 16,95 x 3 + post. o umorzeniu 11,30 zł. Jesli jakies zajecie bylo skuteczne pewnie pobral tez albo za uchylenie zajecia 5,65 + podejrzewam ze pismo do prezesa sądu o asygnate kasy na wydatki 4 zl cos koło tego twojego wyjdzie. sorki za niezbyt skladne zdania ale spieszylem sie

Dokladnie za wszelkie korespodencje wysyłane do Ciebie i do wierzyciela do US i ZUS czy innych urzędów-koszt tych korespodencjii szedł na Twoje konto-teraz musisz to uregulować.
Ciesz sie,że masz zdjętego komornika-należnosci splacisz i bedziesz miał z głowy.

a czemu umorzona na wniosek ? pogodziles sie z byla i poszla na ugode ? Generalnie alimenty=problemy. Poki Twoje dziecko sie uczy nie znasz dnia ani godziny jak komo znow zawita. Dlatego wszystkie alimenty ktore placisz do rąk matki dziecka dokumentuj.

Napisał,że umorzone na wniosek wierzyciela:)
To pewnie zawarł ugode z byłą

emma210 napisał:
Napisał,że umorzone na wniosek wierzyciela:)
To pewnie zawarł ugode z byłą

dejvo1987 napisał:
a czemu umorzona na wniosek ? pogodziles sie z byla i poszla na ugode ? Generalnie alimenty=problemy. Poki Twoje dziecko sie uczy nie znasz dnia ani godziny jak komo znow zawita. Dlatego wszystkie alimenty ktore placisz do rąk matki dziecka dokumentuj.

ku mojemu zdziwieniu moja byla Zona sama podjela taka decyzje.

moglby mi ktos wyjasnic moje watpliwosci zwiazane z Oplatami stosunkowymi , ktore wymienilem?

Zadzwon do kancelarii daj nr sprawy, podaj dane swoje i wierzycieli. Powiedz ze dostales takie postanowienie i chcesz wiedziec skad wziely sie oplaty. Jenki

dejvo1987 napisał:
Zadzwon do kancelarii daj nr sprawy, podaj dane swoje i wierzycieli. Powiedz ze dostales takie postanowienie i chcesz wiedziec skad wziely sie oplaty. Jenki

:) nie przejdzie taka opcja, ten Pan Komornik urzeduje raz w tygodniu 2h i tak sie sklada ze nigdy go podczas dyzuru nie ma.

nie bede zakladal kolejnego watku gdyz nastepne pytanie wiaze sie z wczesniej zadanymi - wciaz licze na wyjasnienie - nie pospieszam lecz sie tylko niecierpliwie :)

od 8 sierpnia 2011 Sad obnizyl mi alimenty z 1000 do 800 zl, Pan komornik uczciwie pobieral do konca (31 pazdziernik 2011) kwote wczesniej zasadzona 1000zl.

czy mial prawo brac wiecej anizeli powinien ?

czy kwota wyliczona przez niego w dwoch pozycjach ustalenia kosztow - Oplata stosunkowa - powinna byc skorygowana o ta roznice?

co powinienem uczynic aby uzyskac szczegolowe rozliczenie kwoty jaka pobral odemnie Pan komornik na wskutek prowadzenia przez niego egzekucji komorniczej?

Zeby uzyskac te informacje nie potrzebujesz widziec sie z komornikiem, kazda babka z kacnelari ci udzieli informacji, Moze byc problem jedynie z tym czy pzez telefon czy bedziesz musial podjesc.

A przedlozyles komornikowi oryginal tytulu wykonawczego gdzie masz alimenty 800 a nie 1000 ? Komornik dziala na podstawie tytulu wykonawczego i nie bedzie bral wiecej anizeli powinien jesli chodzi o twoje alimenty. Pobierze ci oczywiscie wiecej np. 1500 jak potraci np. z wynagrodzenia, wezmie swoje 8proc, wydatki itp. da wierzycielowi jego 1000 i to co zostanie wezmie na saldo podejrzewam i na przyszle alimenty, lub zalegle

A o te oplaty zapytaj w kancelari i koniec chlopie

dejvo1987 napisał:
Zeby uzyskac te informacje nie potrzebujesz widziec sie z komornikiem, kazda babka z kacnelari ci udzieli informacji, Moze byc problem jedynie z tym czy pzez telefon czy bedziesz musial podjesc.

A przedlozyles komornikowi oryginal tytulu wykonawczego gdzie masz alimenty 800 a nie 1000 ? Komornik dziala na podstawie tytulu wykonawczego i nie bedzie bral wiecej anizeli powinien jesli chodzi o twoje alimenty. Pobierze ci oczywiscie wiecej np. 1500 jak potraci np. z wynagrodzenia, wezmie swoje 8proc, wydatki itp. da wierzycielowi jego 1000 i to co zostanie wezmie na saldo podejrzewam i na przyszle alimenty, lub zalegle

A o te oplaty zapytaj w kancelari i koniec chlopie

dziekuje za pomoc, lecz niestety wiem jak dziala Pan Komornik i Jego Kancelaria doskonale, nie raz juz probowalem uzyskac informacje, konczylo sie na tym iz Pani nie moze ich udzielic albo mialem pisac wniosek o wydanie stosownych informacji na ktorego rozpatrzenie czekalem ponad miesiac. Niestety nie poinformowalem Komornika o tym iz jego wyrok wykonawczy stracil moc prawna na wskutek ogloszenia nowego wyroku, liczylem na to iz moja byla Zona tego dokona niechcac u mnie sie zadluzyc - a i wg mnie miala obowiazek zgloszenia tego.

czy piszac pismo do Pana Komornika z rzadaniem przedlozenia mi szczegolowej karty rozliczen wyegzekwowanych przez niego pieniedzy, tym samym przedluze / dotrzymam terminu 7 dni na ewentualna skarge?

Ostatnia edycja:
leszeks napisał:
Witam
dlaczego Pan komornik wykazal dwukrotnie podczas ustalenia kosztow:
i z kad wziely sie te wartosci procentowe 15 oraz 8?

Pierwsza opłata oznacza że komornik wyegzekwował dla wierzyciela 987,46 zł z np. innych wierzytelności, inaczej 15 % z 987,46 daje opłatę egzekucyjną stosunkową należną komornikowi: 148,12 zł.

Druga opłata oznacza że komornik wyegzekwował dla wierzyciela 10.180,13 zł np. z wynagrodzenia za pracę, inaczej 8 % z 10.180,13 zł daje opłatę stosunkową dla komornika: 814,41 zł.

Jeśli komornik wyegzekwoał na rzecz wierzyciela inne sumy opłaty są naliczone nieprawidłowo.
Aby poddać kontroli prawidłowość naliczenia opłat należy znać dokładnie sumy jakie otrzymał od komornika wierzyciel i z jakiego sposobu egekucji zostały uzyskane.

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich
Mam podobny problem a język którym jest to wszystko pisane nie do końca jest dla mnie zrozumiały.
Jestem winien Wierzycielce zaległe alimenty w wysokości około 40 tys.
Do tej pory alimenty były wpłacane na konto komornika niesystematycznie stad taka kwota.
Doszedłem do porozumienia z Wierzycielka że przekaże jej zaległa kwotę. I tu powiedzmy sprawa wygląda na jasną.
Komornik zażyczył sobie 15% od całości.
Proszę niech mi ktoś wytłumaczy po chłopsku dlaczego 15% a nie 8%
Pozdrawiam

A teraz inna sprawa
Po rozwodzie dzieci wyrokiem sadu pozostały przy matce. Alimenty trafiły do komornika. Po pewnym czasie jedno dziecko zamieszkało ze mną. Ex żona wystosowała pismo, że nie będzie żądać alimentów z tytułu, że "podzieliliśmy" się dziećmi i wycofa sprawę od komornika. Po pewnym czasie się rozmyśliła i zaczęła pobierać zaliczkę alimentacyjna z funduszy. Sytuacja trwała od marca 2008 do 2011. W roku 2011 złożyłem dokumenty do sadu o wyjaśnienie tej sytuacji. Wyrokiem sadu okazało się ze Ex bezpodstawnie pobierała zaliczkę z funduszu. Nakazano jej zwrócić pieniądze do funduszu.
Ale co z kosztami komornika.
Od kwoty, którą bezpodstawnie Ex pobierała prawie 4 lata komornik żąda ode mnie 15%.
Kto ma zapłacić komornikowi?
Z góry dziękuję za pomoc

Zaproponowałem bezpośrednio wierzycielce że po sprawie o wygaśniecie obowiazku alimentacyjnego i zaprzestaniu czynności komorniczych wypłace umówiona kwotę.

mk-yacht napisał:
Witam Wszystkich
Mam podobny problem a język którym jest to wszystko pisane nie do końca jest dla mnie zrozumiały.
Do tej pory alimenty były wpłacane na konto komornika niesystematycznie stad taka kwota.
Doszedłem do porozumienia z Wierzycielka że przekaże jej zaległa kwotę. I tu powiedzmy sprawa wygląda na jasną.
Komornik zażyczył sobie 15% od całości.
Proszę niech mi ktoś wytłumaczy po chłopsku dlaczego 15% a nie 8%
Pozdrawiam

Chłopie

Jeśli przedstawisz komornikowi wniosek dłużniczki o umorzeniu postępowania to zapłacisz mu nie 8 % nie 15 % tylko 5 % od kwoty jaka pozostała do ściągnięcia w chwili złożenia takiego wniosku przez wierzyciela alimentacyjnego.

Jesli do ściągnięcia zostało 40 tys plus bieżące alimenty to:
Komornik weźmie 2000 zł plus inne koszty komornicze związane z tym, że usiłował ustalić Twój majątek
Płać bezpośrednio do rąk wierzycielki administracyjnej bieżące alimenty
Zapłać jej zaległą kwotę

a co do 8 % - taka jest opłata komornicza przy egzekucji np. z rachunku bankowego
15 % gdy np. sam mu wpłacasz

Ostatnia edycja:
mk-yacht napisał:
Witam Wszystkich

W wypadku umorzenia postepowania o alimenty przez wierzyciela na podstawie art.825 kpc opłata wynosi 5 % świadczenia pozostałego do wyegzekwowania w aktach sprawy egzekucyjnej + wydatki gotówkowe jak napisał Szybki69. Podstawa prawna to art.49 i 39 ustawy o komornikach sądowych i egekucji.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za cenne informacje.

Mam jeszcze jeden problem dotyczący innej sprawy w moim dość skomplikowanym życiu...

Po rozwodzie dzieci wyrokiem sadu pozostały przy matce. Alimenty trafiły do komornika. Po pewnym czasie jedno dziecko zamieszkało ze mną. Ex żona wystosowała pismo, że nie będzie żądać alimentów z tytułu, że "podzieliliśmy" się dziećmi i wycofa sprawę od komornika. Po pewnym czasie się rozmyśliła i zaczęła pobierać zaliczkę alimentacyjna z funduszu. Sytuacja trwała od marca 2008 do 2011. W roku 2011 złożyłem dokumenty do sadu o wyjaśnienie tej sytuacji. Wyrokiem sądu okazało się ze Ex bezpodstawnie pobierała zaliczkę z funduszu. Nakazano jej zwrócić pieniądze do funduszu.
Ale co z kosztami ? Komornik przez te lata naliczał sobie koszty. Jeżeli Ex bezpodstawnie (wyrokiem sądu) pobierała zaliczkę to czy automatycznie jest zobowiązana do uiszczenia kosztów komornikowi ? Czy komornik powinien od niej ściągać należność ? Czy ja muszę dochodzić swoich praw (zwrotu równowartości od Ex) przed sądem ?
Kto ma zapłacić komornikowi?
Z góry dziękuję za pomoc

Czy postępowanie egzekucyjne zostało umorzone i w jaki sposób ?
Czy komornik ustalił koszty egzekucyjne postanowieniem ?

Powrót