koszty przy cofnięciu pozwu

• Autor wątku Autor wątku daniello123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniello123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam takie pytanie:
Wniosłem pozew o zapłatę przeciwko kontrahentowi w postępowaniu nakazowym.
Miałem wszystkie podpisane faktury, protokół odbioru itp
Pomyliłem się natomiast z liczeniem odsetek w związku z czym sąd skierował sprawę do trybu zwykłego.
Wezwał oczywiście do wpłaty 3/4 opłaty. Rozprawy można się spodziewać za kilka miesięcy (takie obłożenie sądu)
Ja chcę cofnąć pozew i za chwilę wnieść go ponownie, już poprawiony żeby uzyskać nakaz w postępowaniu nakazowym.
I teraz pytanie: czy jeśli cofnę, to pozwany będzie miał możliwość zgłoszenia wniosku o koszty?
Nadmienię tylko że pozwany jeszcze nie wie o postępowaniu - nie otrzymał odpisu pozwu

Zastanawiałem się nad zwrotem, ale trafiłem na interpretację że brak opłaty nie będzie skutkował zwrotem pozwu - 130(3) par 2. Nie chcę żeby sąd rozpoznawał sprawę w trybie zwykłym - rozprawa najwcześniej po nowym roku!
O kosztach sąd orzeknie w orzeczeniu kończącym.

Byłby to dobry sposób na uniknięcie opłaty sądowej od wniesionego pisma.
Czy jest tak w istocie ?

Praktyka sądów może być inna ale ja znalazłem coś takiego:
Wyznaczenie rozprawy polega na skierowaniu sprawy do postępowania zwykłego (zob. uwagi do art. 201 § 1). Następnie przewodniczący wezwie powoda do uiszczenia brakującej kwoty 3/4 należnej opłaty w terminie tygodnia, a jeżeli mieszka on lub ma siedzibę za granicą i nie ma w kraju przedstawiciela – w terminie nie krótszym od miesiąca. W razie bezskutecznego upływu terminu sąd prowadzi sprawę bez wstrzymywania biegu postępowania, a o obowiązku uiszczenia opłaty orzeka w orzeczeniu kończącym sprawę w instancji, stosując odpowiednio zasady obowiązujące przy zwrocie kosztów procesu (art. 1303 § 2).

P.Telenga, Komentarz do art 486 kpc

Powrót