Koszty przy ustaleniu spadkobierców.

• Autor wątku Autor wątku Pisano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pisano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Mam pytanie związane z kosztami ustalenia spadkobierców.
Wygrałem sprawę z firmą Stefczyk związaną z dziedziczeniem długu, którego nie muszę płacić. Jednak Sekcja Windykacji, działająca w imieniu Stefczyka żąda zapłaty za koszta poniesione w procesie ustalenia spadkobierców. Wydaję mi się to dziwne, ponieważ firma poszukiwała spadkobierców w swoim interesie, aby odzyskać pieniądze. Czy mają prawo żądać zwrotu pieniędzy i na jakiej podstawie?

Dziękuję i pozdrawiam.

Dokładnie to samo pytanie zadałem około 2 tyg temu na tym forum ponieważ też jestem u Stefczyka spadkobiercą długów i takież samo pismo dotarło z działu windykacji i do mnie. Poszukaj mojego tematu "koszty szukania spadkobierców". W każdym razie nie ma takiej potrzeby płacić. ja wysłałem im pismo, żeby podali mi podstawę prawną na jaką w związku z tym sie powołują i cisza. Piszesz, że wygrałeś. Czyli wystawili Ci nakaz zapłaty i składałeś sprzeciw? Proszę napisz coś więcej bo ja przyjąłem z DI gdzie masa spadkowa 0 zł i straszą mnie nadal sądem. Czekam.

W moim przypadku absolutnie nie.

Sytuacja wyglądała w ten sposób, że odziedziczyłem dług i Stefczyk założył mi sprawę. Na całe szczęście wśród spadkobierców była osoba niepełnoletnia co wiązało się przyjęciem spadku z DI. Na własny koszt zgłosiłem się do komornika, aby przeprowadził spis inwentarza, wyszła to bardzo mała kwota. Ogólnie mówiąc sprawa zakończyła się z korzyścią dla mnie. Jednak jak pisałem w pierwszy poście, otrzymałem list, w którym Stefczyk domaga się zwrotu kosztów poszukiwania spadkobierców(kwota powyżej 300 zł). Sąd oczywiście nie postanowił zwrotu tych kosztów na rzecz Stefczyka.

Powrót