koszty reklamacji

• Autor wątku Autor wątku oprpawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oprpawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Na wstępie chciałem przeprosić, że nie w tym dziale piszę temat ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego. Jeśli ktoś może, to niech przeniesie ten temat w odpowiednie miejsce.

Przechodząc do sedna sprawy. Otóż pracuje w firmie produkcyjno-handlowej, dokładniej branża stolarki otworowej. Produkujemy i sprzedajemy m.in. parapety firmom, które to dalej oferują je odbiorcom końcowym. Mój problem dotyczy parapetu wewnętrznego drewnianego, którego to nie jesteśmy producentem tylko pośrednikiem w sprzedaży. Otóż kilka miesięcy temu nasz stały partner handlowy zakupił dla siebie kilka parapetów mdf z naturalnej okleiny. Jednego dnia zauważył na jednym parapecie duże wybrzuszenie (okleina się podniosła) twierdząc, że pojawiło się to z dnia na dzień. Kontaktując się z producentem tych parapetów otrzymałem odpowiedź, że parapet musi zostać przekazany do oględzin, ponieważ - jak to określił - takie rzeczy nie dzieją się bez przyczyny. Sugerował uszkodzenie podczas montażu ale musi to osobiście stwierdzić.

Chciałem się tutaj dowiedzieć, jak to teraz powinno wyglądać - Klient zapewne będzie żądał wymiany i przywrócenie miejsca demontażu oraz montażu do pierwotnego stanu z wszystkimi kosztami, które znacznie przekroczą wartość tych parapetów. Czy Klient ma obowiązek dostarczyć wymontowany parapet i po przekazaniu do producenta czekamy na jego decyzję? Klient będzie miał rozgrzebany pokój i będzie musiał czekać na decyzję albo pozytywną albo negatywną?

Dziękuję za pomoc.

Fajnie, pięknie tylko w tych przepisach jest cały czas mowa o sprzedaży lub zamontowaniu wadliwego produktu. Natomiast nigdzie nie wspominają o tym, co wtedy jeśli jest to wada ukryta, która wychodzi z czasem i mało tego nie mamy pewności czy jest to wada ukryta, czy uszkodzenie powstałe w trakcie nieprawidłowego montażu lub użytkowania.

Druga sprawa w tymi pierwszym artykule jest mowa cyt.:

"Bardzo ważną regulacją dla profesjonalistów jest przepis, zgodnie z którym, w relacjach między przedsiębiorcami sprzedawca może odmówić wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wad wtedy, gdy koszty zadośćuczynienia temu obowiązkowi przewyższają cenę rzeczy sprzedanej"

Jak to rozumieć? Jeżeli koszt demontażu i ponownego montażu nowego parapetu jest większy niż cena samego parapetu to mam prawo wtedy odmówić? Czy np. wydaję nowy produkt a koszty związane z jego ponownym montażem już mnie nie interesują?

Powrót