Koszty sądowe w sprawie o opróznienie + odszk

• Autor wątku Autor wątku bludrag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bludrag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chcę wnieść pozew o eksmisję ludzi, którzy zajmują lokal użytkowy bez podstawy prawnej (wygasł im najem, teraz ja jestem najemcą, lecz oni nie opuścili lokalu). Zajmują ten lokal od dawna, a czynsz płaciłem ja.

W pozwie chciałbym żądać opróżnienia lokalu oraz odszkodowania równego całej wartości czynszu jaki zapłaciłem za lokal bezprawnie zajmowany.

Opłata od sprawy o opróżnienie wynosi 200 zł. wg moich obliczeń wartość przedimotu sporu (3 x czynsz) wynosić będzie ok 3 tys zł. Jednak Kwota odszkodowania będzie wynosić dużo ponad 70 tys, co zwiększy wartość przedmiotu sporu ponad 75 tys zł.

Moje pytania:

1. W trakcie najmu czynsz uległ zmianie; Jaką wysokość czynszu muszę wziąść za podstawę obliczenia wartości przedmiotu sporu (3 x czynsz). Czynsz pierwotny, czy aktualny, czy średnią?

2. Czy mogę w ogóle żądać w jednym pozwie opróżnienia i odszkodowania?

3. Jeśli mogę, to jak ustalić koszty sądowe, jakie opłaty będę musiał wnieść: tylko 200 zł od pozwu o opróżnienie; czy też 200 zł + 5% od kwoty odszkodowania; czy też sumuję 3 x czynsz i kwotę odszkodowania, co daje wartość przedmiotu sporu i od tak ustalonej wartości przedmiotu sporu obliczam 5%? czy może jakaś inna opcja?

Bardzo proszę o pomoc.

1. Ani ten, ani ten, ani tamten :) Realną sumę należności za czynsz
2. Tak
3. opłata stała + 5% od kwoty odszkodowania

Heh...
Z moich obliczen na szybko wyszlo ze ponad 5 lat placiles wynajem za cos czego nie mogles uzywac...

Dlaczego dopiero teraz skladasz pozew?
Co na to wlasciciel lokalu?

Powrót