Koszty sadowe..

• Autor wątku Autor wątku kumak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kumak

Użytkownik
Odpowiedzi
297
Zostal wydany wyrok i kosztami sadowymi obciazony powod. Byly rozne odwolania, uzupelnienie wynagrodzenia bieglego, apelacja etc. i w zwiazku z tym wzrost kosztow sadowych. Czy w zwiazku z tym sad wydaje jakies postanowienie co do rozliczenia kosztow sadowych? Jak to jest?

Z tego, co mówisz, wynika, że sąd już orzekł o kosztach - obciążył nimi powoda. Jakie jeszcze postanowienie miałby wydać?

Botev napisał:
Z tego, co mówisz, wynika, że sąd już orzekł o kosztach - obciążył nimi powoda. Jakie jeszcze postanowienie miałby wydać?

Pozniej doszly jeszcze dodatkowe koszty bieglego ktory skladal apelacje, powod wplacal wpis od apelacji ktora zostala odrzucona. Jak jest rozliczana taka apelacja?

Jeżeli apelacja powoda została odrzucona przed wysłaniem odpisu pozwanemu, sąd zwróci mu wpis od apelacji.

Rozumiem, że odwołanie biegłego od postanowienia o przyznaniu mu wynagrodzenia zostało rozpatrzone po uprawomocnieniu się wyroku? Czy sąd rozpatrując odwołanie biegłego nie rozstrzygnął, kto ma ponieść koszt wyższego wynagrodzenia?

Witam nie moge wcale sie tu zorjentowac ale moze ktos przezyl to co ja kupilam mieszkanie z chlopakiem z ktorym mieszkalam w naszym mieszkaniu 2 miesiace ucieklam bo okazal sie draniem zabralam tylko osobiste zeczy moje i dziecka on tam mieszka rok czasu spaca kredyt hipoteczny mieszkanie jest na nas obojga po polowie powiedzialam mu ze chcem to zakonczyc i jesli on mnie wypisze z kredytu ja wypisze sie z mieszkania on stawia sie ze musimy zrobic to odwrotnie ze ja pierw z mieszkania a on puzniej z kredytu niestety mam obawy bo mu w nic nie wieze straszy mnie sadem ze poniose wszelkie koszta sadowe bo nie wywiazalam sie z kredytu powiedzialam ze nie bede zadnych kosztow ponosic poniewasz on zostal na mieszkaniu z caalym wyposazeniem i mam jeszcze pytanie jesli polowa mieszkania jest moja notarialnie a ja nie oplacam mieszkania czy prawnie moge od jego dziewczyny zadac pieniedzy za odstempne prosze za choc mala podpowiec

Mam prośbę. Najpierw napisz po polsku. Strasznie ciężko zrozumieć, o co Ci chodzi.

Botev napisał:
Jeżeli apelacja powoda została odrzucona przed wysłaniem odpisu pozwanemu, sąd zwróci mu wpis od apelacji.

Rozumiem, że odwołanie biegłego od postanowienia o przyznaniu mu wynagrodzenia zostało rozpatrzone po uprawomocnieniu się wyroku? Czy sąd rozpatrując odwołanie biegłego nie rozstrzygnął, kto ma ponieść koszt wyższego wynagrodzenia?

Wpis od apelacji winien wynosic 600 zl. a Sad Okregowy gdzie zlozono apelacje, zazyczyl wplaty 1050 zl,(a wiec duzo wiecej)ktora zostala wplacona w terminie. Sprawa zostala przekazana do Sadu Apelacyjnego, nadano bieg sprawie, przyjeto pisma procesowe stron i wyznaczono termin rozprawy. Odbyla sie pierwsza rozprawa i tego samego dnia na posiedzeniu niejawnym Sad Apelacyjny wydal postanowienie odrzucajace apelacje w uzsadniniu podajac ze "nie dokonano wpisu wlasciwie". Ta sprawa wyglada bardzo dziwnie

Powrót